Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ziemeļīrijā nerimst nekārtības

Ziemeļīrijā nerimstoties nekārtībām, Lielbritānijas varasiestādes atkārtoti aicinājušas saglabāt mieru.

Līdz šim nekārtībās pamatā bija iesaistījušies unionisti, kas ir neapmierināti ar muitas barjeru radīšanu starp Ziemeļīriju un pārējo Lielbritāniju, kā to paredz breksita vienošanās.

Taču naktī uz piektdienu izcēlušās sadursmes arī starp īru nacionālistiem un policiju, kas centās nepieļaut republikāņu pūļa došanos uz lojālistu apkaimēm.

"Vardarbībai nav vietas problēmu risināšanā," uzsvēris Lielbritānijas transporta ministrs Grānts Šepss, norādot, ka visas Ziemeļīrijas partijas vienprātīgi nosodījušas vardarbību. "Mums jāgādā, ka cilvēki sarunājās, taču bez vardarbības."

Neskatoties uz līdzīgiem aicinājumiem, kas izskanējuši arī no ASV, Īrijas un Eiropas Savienības (ES), jau nedēļu katru nakti Ziemeļīrijas pilsētu ielās turpinās sadursmes, kurās jau cietuši vismaz 55 policisti.

Ceturtdienas vakarā nekārtību cēlāji ar degmaisījuma pudelēm un ķieģeļiem apmētāja policijas bruņumašīnas, bet kārtības sargi pirmo reizi šo nemieru laikā izmantoja ūdensmetēju.

Lai nepieļautu starpkopienu sadursmes, gados vecākie ļaudis un sievietes izveidoja "miera līniju", aizsprostojot vārtus mūrī, kas atdala Belfāstas īru nacionālistu un unionistu kontrolētās apkaimes.

Trešdienas vakarā vārti tika aizdedzināti, un policija ziņo, ka no abām pusēm bija vērojami mēģinājumi ielauzties pretējās puses teritorijā, lai iesaistītos savstarpējos kautiņos.

Neapmierinātība lojālistu vidū pieaugusi saistībā ar breksita vienošanos, saskaņā ar kuru ieviesta muitas kontrole starp Ziemeļīriju un pārējo Lielbritānijas teritoriju, lai tādējādi izvairītos no robežkontroles atjaunošanas starp Ziemeļīriju un Īriju.

Lojālistu niknumu papildus uzkurinājis varasiestāžu lēmums nesodīt 24 īru nacionālistu partijas "Sinn Fein" politiķus, kas Covid-19 karantīnas apstākļos apmeklējuši kāda republikāņa vērienīgi organizētās bēres.

Visas unionistu partijas pieprasījušas Ziemeļīrijas policijas dienesta (PSNI) galvenā konstebla Saimona Bērna atkāpšanos, jo viņš zaudējis protestantu kopienu uzticību.

Lojālistu un policijas attiecības pēdējā laikā iedragājuši arī vairāki narkotiku tirdzniecības apkarotāju reidi, kas bijuši vērsti pret Dienvidaustrumu Entrimas Olsteras Aizsardzības apvienību (UDA), grupējumu, kas pēc ieroču nolikšanas atšķēlies no pārējā UDA.

Varasiestādes uzskata, ka daļu no nekārtībā organizējis šis renegātu grupējums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits