Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ziņojums: Baltkrievijā aizturētie protestētāji pakļauti sistemātiskai spīdzināšanai

Baltkrievijā aizturētie protestētāji pakļauti sistemātiskai spīdzināšanai, teikts cilvēktiesību organizācijas Amnesty International jaunā ziņojumā.

Prezidenta vēlēšanas augusta sākumā un to pretrunīgi vērtētais iznākumus noveda pie masu protestiem pret Baltkrievijas ilgtermiņa līderi Aleksandru Lukašenko.

Amnesty International savā ziņojumā atsaucas uz aizturēto liecībām, ka viņi tikuši izģērbti kaili, sisti un viņiem dienām ilgi liegts ēdiens, ūdens un medicīniskā aprūpe.

"Tiesu sistēma Baltkrievijā ir cietusi pilnīgu neveiksmi, kad runa ir par vainīgo saukšanu pie atbildības," norādīja baltkrievu eksperte un aktīviste Jovanka Vornera.

Starptautiskajai sabiedrībai ir nekavējoties jārīkojas, lai nodrošinātu taisnīgumu, un cilvēktiesību pārkāpumi ir jāizmeklē, sacīja aktīviste.

Protestos kopš vēlēšanām aizturēti vairāk nekā 30 000 cilvēku, daudzi zaudējuši dzīvību un simtiem tikuši ievainoti.

Amnesty International ziņo, ka ir video, fotogrāfijas un liecības no aizturētajiem, upuriem un lieciniekiem, kas var tikt izmantotas kā pierādījumi tam, ka notikuši tiesību pārkāpumi.

Protesti pret Lukašenko režīmu Baltkrievijā nerimstas kopš 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Par to uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos.

Eiropas Savienība noteikusi sankcijas pret personām, kas atbildīgas par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestu apspiešanu, kā arī paziņojusi, ka neuzskata Lukašenko par leģitīmu prezidentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits