Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Žurnālistes slepkavības izmeklēšanas dēļ no amata atkāpjas divi Maltas ministri

Divi Maltas valdības ministri pametuši savus amatus sakarā ar žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicijas slepkavības izmeklēšanu.

Par demisiju paziņoja tūrisma ministrs Konrads Mici, kurš agrāk ieņēma enerģētikas ministra amatu.

"Es jutu, ka man ir pienākums atkāpties, lai Džozefa Muskata valdība varētu nostrādāt visu termiņu," žurnālistiem pēc parlamenta sēdes paziņoja Mici.

Tikmēr ekonomikas ministrs Kriss Kardona pavēstīja, ka aptur savu darbu valdībā līdz izmeklēšanas pabeigšanai.

Abi ministri noliedz, ka būtu izdarījuši kādus likumpārkāpumus.

Dažas stundas pirms viņiem no sava atkāpās Muskata administrācijas vadītājs Kīts Šembri, kuru uz izvaicāšanu izsaukusi policiju. Kā pavēstīja avoti, Šembri uz izvaicāšanu izsaukts pēc tam, kad viņa vārdu nosaucis galvenais aizdomās turētais žurnālistes slepkavībā biznesa magnāts Jorgens Fenečs, kurš tika aizturēts pagājušajā nedēļā.

53 gadus vecā Karuana-Galicija, kas atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu un citas delikātas tēmas, tika nogalināta 2017.gada 16.oktobrī automašīnas sprādzienā netālu no savas mājas.

Karuana-Galicija bija starp Maltas ievērojamākajām personām, pateicoties daudz lasītam žurnālistes blogam, kurā viņa atmaskoja noziedzību un korupciju, vēršoties gan pret premjeru Džozefu Muskatu, gan pret opozīcijas pārstāvjiem.

Žurnālistes dēli pēc viņas nāves pieprasīja premjerministra Muskata atkāpšanos, apsūdzot viņu nesodāmības kultūras radīšanā un Maltas pārvēršanā par "mafijas salu".

Karuanas-Galicijas rakstos par korupciju bija apgalvots, ka Fenečam piederošai firmai ir sakari ar augsta līmeņa politiķiem. 

Žurnālistes dēls Endrū tviterī rakstīja, ka premjerministram Muskatam "rokas ir asinīs" par slepkavībā iesaistītu personu aizsargāšanu.

Fenečs ir kompānijas Electrogas direktors un līdzīpašnieks. Šī kompānija 2013.gadā ieguva no valsts miljoniem eiro vērtu kontraktu jaunas gāzes termoelektrostacijas būvniecībai.

Viņš ir direktors arī vienā no Maltas varenākajiem uzņēmumiem Tumas Group, kam cita starpā pieder viesnīca "Hilton Malta" un Portomaso kazino. Šī uzņēmuma dokumenti gan liecina, ka Fenečs šomēnes atteicies no direktora amata, kurā viņu nomainījis brālis Franko.

2018.gadā atklātībā nonāca fakts, ka Fenečs ir Dubaijas ārzonas kompānijas 17 Black īpašnieks. Karuana-Galicija astoņus mēnešus pirms nāves savā blogā rakstīja par šo kompāniju un tās sakariem ar Maltas politiķiem.

Saskaņā ar nopludinātiem e-pastiem maksājumus no "17 Black" saņēmuši Panamas uzņēmumi, kas piederēja toreizējam enerģētikas ministram Mici un premjera administrācijas vadītājam Šembri. 

Ja Muskats nebūtu sargājis Mici un Šembri, "mana māte vēl būtu dzīva", tviterī rakstīja Karuanas-Galicijas dēls Endrū, aicinot viņus atkāpties.

Maltas valdība 20.septembrī deva rīkojumu veikt neatkarīgu izmeklēšanu par Karuanas-Galicijas slepkavību, izdarot to dažas dienas pirms Eiropas Padomes noteikta termiņa beigām. Premjers Muskats iecēla atvaļinātu tiesnesi šīs izmeklēšanas vadīšanai.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits