Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Zviedrija draud ar cīņu ES zelējamās tabakas jautājumā

Zviedrijas tirdzniecības ministre Eva Bjerlinga brīdinājusi Eiropas Savienību (ES), ka tai draud nopietna cīņa ar Zviedriju, ja Eiropas Komisijā (EK) izstrādātās jaunās direktīvas apdraudēs Zviedrijā izplatīto zelējamās tabakas veidu.

Pēc tikšanās ar ES veselības un patērētāju politikas komisāru Tonio Borgu ministre intervijā ziņu aģentūrai TT norādīja, ka šis konflikts ilgst jau gadiem ilgi. "Atkarībā no tā, kas tieši direktīvā būs teikts (..), mēs saskarsimies ar karu," norādīja ministre. "Es vēl nevaru izpaust savu cīņas stratēģiju. Mums jāpanāk, lai Eiropas Parlamenta (EP) locekļi darbojas zelējamās tabakas labā, (..) pamatā mums jādarbojas katrā līmenī, cik spējam," norādīja ministre.

Zviedru laikraksts Aftonbladet pagājušajā nedēļā ziņoja, ka Eiropas Komisija vēlas, lai visi tabakas izstrādājumi saturētu vismaz 85% tabakas. Zviedrijā izplatītā zelējamā tabaka satur tikai aptuveni 50% tabakas. Sarunā ar Zviedrijas tirdzniecības ministri Borgs noliedzis, ka jaunā direktīva pieprasīs lielāku tabakas koncentrāciju tabakas produktos, atklāja Bjerlinga.

Pievienojoties ES, Zviedrija 1994.gadā panāca izņēmumu attiecībā uz zelējamo tabaku. Tiek uzskatīts, ka tieši zelējamās tabakas lietošana ir samazinājusi saslimšanu ar plaušu vēzi zviedru vīriešu vidū, jo cigarešu vietā viņi izvēlējušies zelējamo tabaku. "Es sacīju viņam [Borgam], ka viņu ieņemtajai pozīcijai šajā jautājumā jābūt balstītai zinātnē. (..) Es nedomāju, ka viņi to ir darījuši agrāk, kas skaidrs, piemēram, kad viņi saka, ka visa veida zelējamā tabaka izraisa vēzi," norādīja Bjerlinga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits