Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Zviedrijā notiesāts vīrietis par draudu vēstuļu izsūtīšanu ministriem

Zviedrijas tiesa piektdien piespriedusi septiņu gadu cietumsodu 43 gadus vecam vīrietim, kurš nosūtīja vēstules ar nāves draudiem un baltu pulveri 21 valdības ministram, tostarp premjerministram.

Vīrietis, kas tiesas dokumentos identificēts kā Mīkaels Salonens, tika atzīts par vainīgu slepkavības mēģinājumā, pagājušajā gadā nosūtot vēstuļbumbu bitkoinu tirdzniecības uzņēmumam Cryptopay Londonā.

2017.gada augustā Salonens nosūtīja arī visiem ministriem uz mājas adresēm vēstules ar baltu pūderi un tekstu: "Tu drīz būsi miris". Draudu vēstules tika nosūtītas arī Zviedrijas premjerministram Stēfanam Levēnam un aizsardzības ministram Pēterim Hultkvistam, teikts tiesas dokumentos.

Līdzīgas vēstules Salonens nosūtīja arī vairākām citām Zviedrijas sabiedrībā zināmām personām.

Izanalizējot balto pulveri vēstulēs, tika secināts, ka tas ir nekaitīgs.

Lai gan tiesa secināja, ka Salonens ir šo vēstuļu sūtītājs, tā atzina viņu par nevainīgu vairākos apsūdzības punktos par draudu izteikšanu.

Tiesa norādīja, ka premjerministra un citos gadījumos, adresāti paši nav atvēruši vēstules un tādejādi nav pieredzējuši šos draudus.

Salonens, kurš kopš maija atradās pirmstiesas apcietinājumā, tiesā noliedza, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Zviedrijā informācija par ministru mājas adresēm un telefona numuriem ir viegli pieejama un amatpersonas bieži redzamas sabiedrībā savās ikdienas gaitās, nereti bez apsardzes.

2003.gada 10.septembrī Stokholmas lielveikalā Nordiska Kompaniet tika sadurta Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linda, kas vēlāk slimnīcā no gūtajiem ievainojumiem mira. Ministre iepirkās bez miesassargiem.

1986.gada 28.februārī uz ielas Stokholmā mājupceļā no kinoteātra tika nošauts Zviedrijas premjerministrs Ūlofs Palme. Arī viņu tobrīd nepavadīja miesassargi.

Lindas slepkava tika notverts, bet Palmes slepkavības lieta joprojām nav atrisināta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits