Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zviedrijā stājies spēkā likums, kas seksu bez piekrišanas definē kā izvarošanu

Zviedrijā svētdien stājies spēkā likums, nosakot, ka visiem seksuālajiem kontaktiem nepieciešama visu iesaistīto pušu piekrišana, pretējā gadījumā tie uzskatāmi par izvarošanu.

Jaunais likums paredz, ka izvarotājus varēs notiesāt arī gadījumos, ja nav konstatēta vardarbība vai vardarbības draudi, bet otra puse nav devusi savu piekrišanu.

Līdz šim, lai personu apsūdzētu izvarošanā, bija jāpierāda, ka persona pielietojusi pret upuri spēku vai draudus, vai arī, ka upuris bijis alkohola reibumā vai kādā citā stāvoklī, kas padarījis to viegli izmantojamu.

Jaunais likums nosaka, ka personām mutiski jāpiekrīt vai ar savu rīcību skaidri jāparāda, ka tās vēlas iesaistīties seksuālās aktivitātēs. Pretējā gadījumā tā tiks uzskatīta par izvarošanu.

Likums padarīs Zviedriju tikai par desmito valsti Eiropā, kas atzinusi, ka sekss bez piekrišanas ir izvarošana, maijā, kad likums tika apstiprināts parlamentā, norādīja organizācijas "Amnesty International" pētniece Anna Blusa.

"Vairums Eiropas valstu vēl arvien definē izvarošanu, balstoties uz fizisku spēku, draudiem vai piespiešanu, un šīs novecojušās definīcijas nodarījušas neizmērāmu ļaunumu," viņa piebilda.

Top komentāri

irlielāmērāticams
i
Ka mutisku piekrišanu pierādīt būs grūti, ja nu vienīgi ar diviem lieciniekiem, tāpēc ir sagaidāms jauns notariāls pakalpojums Zviedrijā... . Vienīgais, kas nav zināms precīzi - cik daudz anekdošu tiks sacerēts par Zviedru seksu ... .
M
M
Turpmāk sekss drīkst notikt tikai zvērināta notāra klātbūtnē pēc īpaša protokola parakstīšanas, turklāt jābūt nodrošinātam, ka neviens no iesaistītajiem nav ne garā vājš, ne alkohola vai narkotiku reibumā. Viss cits ir izvarošana.
jautājums
j
Vai laulības apliecība ir pietiekams apliecinājums? Vai arī katru reizi jāsauc notārs?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits