Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

AFP: Krievija noraidījusi Saūda Arābijas priekšlikumu pārdot Sīrijas režīmu

Krievija ir noraidījusi Saūda Arābijas piedāvājumu noslēgt darījumu, kas paredz Maskavas atteikšanos no Damaskas atbalstīšanas ANO Drošības Padomē, apmaiņā pret garantijām enerģētiskajā sfērā un daudzmiljardu ieroču kontraktiem, vēsta aģentūra AFP, atsaucoties uz avotiem diplomātu vidū.

Saskaņā ar AFP rīcībā esošo informāciju, Saūda Arābijas prinča Bandara bin Sultāna tikšanās laikā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, pēdējais ir „uzmanīgi uzklausījis” El-Rijādas piedāvājumus, taču licis saprast, ka Krievijas politika attiecībā pret Sīriju nemainīsies. Kā AFP paziņojis kāds Sīrijas diplomāts, Krieviju „nopirkt” nolēmusī Saūda Arābijas vadība nav ņēmusi vērā, ka Maskavai reģionā ir arī citas intereses, līdztekus finansiālajām.

Kā AFP informējuši ar situāciju pazīstami avoti, princis Bandars mēģinājis izskaidrot Krievijas prezidentam V. Putinam, ka vienīgā iespējamā izeja no Sīrijā izveidojušās situācijas ir „spēka variants”, kura rezultātā Bašars al Asads tiks atstādināts no varas. Pie tam Saūda Arābijas ārpolitikas un izlūkdienestu kurators Bandars skaidri licis saprast, ka nekādu miera sarunu vairāk nebūs, jo Sīrijas opozīcija atteiksies tajās piedalīties.

Šajā sakarā Bandars lūdzis, lai Krievija ANO Drošības Padomē nebloķētu tādas rezolūcijas pieņemšanu, kas sankcionē spiediena uz B. Asada režīmu pastiprināšanu. Apmaiņā viņš apsolījis uzreiz vairākas priekšrocības. Pirmkārt, solīts palīdzēt palielināt Krievijas ietekmi Tuvo Austrumu reģionā, no kurienes pakāpeniski aiziet amerikāņi. Otrkārt, garantēt, ka jaunas valdības izveides gadījumā Sīrija nekļūs par sagatavošanas bāzi islāmistu kaujiniekiem, kuri pēc tam dodas karot uz Ziemeļkaukāzu. Treškārt, Bandars solījis nepieļaut cauruļvadu no Persijas līča caur Sīrijas teritoriju uz Eiropu būvniecību, pa kuriem varētu eksportēt energoresursus, šādi garantējot Krievijas pozīcijas Eiropas naftas un gāzes tirgū. Un ceturtkārt, princis piedāvājis iepirkt Krievijā ieročus un bruņojumu par kopumā 15 miljardiem ASV dolāru.

Jāatgādina, ka 7.augustā aģentūra Reuters ziņoja, ka sākotnēji sarunas bijušas smagas, jo Maskava nevēlējās pārdot savu pēdējo sabiedroto Tuvajos Austrumos pat par ļoti izdevīgiem līgumiem, tomēr beigās abas puses atradušas „saskarsmes punktus”. „Saūda Arābijas delegācija atstāja Maskavu lieliskā garastāvoklī,” aģentūrai izteicies kāds vārdā neminēts Libānas politiķis, „ar plašiem sakariem El-Rijādā”.

Nedz Krievijas, nedz Saūda Arābijas varas iestādes nedz apstiprina, nedz noliedz aģentūru AFP un Reuters informāciju. Tikmēr Krievijas aģentūras RIA Novosti avoti informējuši, ka pēdējā laikā no Saūda Arābijas puses nav izrādīta nekāda interese par bruņojuma iegādi. Jāatgādina, ka 2008. gadā Krievija un Saūda Arābija parafēja līgumu par 150 tanku T-90, kā arī par 100 helikopteru Mi-17 un Mi-35 piegādi pēdējai, tomēr neskaidru iemeslu dēļ šis kontrakts tā arī netika izpildīts.

Saūda Arābija Sīrijas konfliktā atbalsta tā dēvētos nemierniekus, kuri ir sunnītu musulmaņi, savukārt Krievija palīdz Bašara Asada valdībai, kuru veido šiītu musulmaņu novirziens alavīti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits