Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aptauja: Putinam piecos gados zemākais reitings

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pašlaik ir piecos gados zemākā tautas uzticība. Atbalsts Putinam nu ir aptuveni tajā līmenī, kāds tas bija pirms Krimas aneksijas 2014. gadā, atklāj neatkarīgā Levada centra jaunākā pētījuma rezultāti.

Putina popularitātes kritums saistāms ar neapmierinātību par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Putins nule ar parakstu apliecināja reformas stāšanos spēkā. Saskaņā ar to no nākamā gada pensionēšanās vecums paaugstināts līdz 65 gadiem vīriešiem un 60 gadiem sievietēm. Vienlaikus jānorāda, ka Putina reitings sācis sarukt jau kopš 2018. gada sākuma, kas saistāms ne vien ar pensiju reformu, bet arī priekšvēlēšanu kampaņas iespaidu izsīkšanu, neziņu par Krievijas lomu ārpolitikā un sabiedrības kopējo nogurumu.

Jāatgādina, ka sākotnēji paredzētais pensijas vecuma paaugstināšanas plāns bija bargāks nekā nule apstiprinātais. Sabiedrības neapmierinātības un protesta akciju gaisotnē Putins mīkstināja pensijas vecuma sliekšņa plānus - ar viņa ierosinājumu noteikts, ka pensionēšanās vecums sievietēm paaugstināms no 55 līdz 60, nevis 63 gadiem.

Pašlaik Putinu atbalsta 58%, kas ir par 17% mazāk nekā pagājušajā gadā. Iepriekš līdzīgs vērtējums Kremļa saimnieka darbībai bija 2013. gadā. Pilnīgu neuzticēšanos prezidenta veikumam pauduši 13% respondentu pretstatā 4% pirms gada.

"Lai arī Kremlis cenšas atbildību par nepopulāro pensiju reformu uzvelt citiem, tieši Putins ir tas, kurš atbildīgs par labo un slikto," laikrakstam Kommersant komentējis Levada centra sociologs Deniss Volkovs.

Krievijas tauta vairāk nekā Putinam uzticas Krievijas bruņotajiem spēkiem - teju divas trešdaļas respondentu izteikušies, ka militārie spēki valstī vērtējami kā pilnībā uzticami. Tāpat augstu novērtēts Krievijas Federālais drošības dienests un citas izlūkošanas iestādes (ap 50%) un baznīca (48%).

Levada centra pētījums veikts, laikā no 20. līdz 26. septembrim iztaujājot 1600 respondentus 52 Krievijas reģionos.

Top komentāri

daži secinājumi
d
(1) Ja Krievijā būtu demokrātija, tad reitingam būtu nozīme. Bet tā kā nekādas demokrātijas Krievijā nav, tad arī reitingam nav nozīmes. (2) Ja neatkarīgs pētījumu centrs saka, ka Putina reitings ir 58%, tas nozīmē, ka absolūtais krievu vairākums atbalsta Putinu. Un tas nebūt nenozīmē, ka atlikušie 42% ienīst Putinu. (3) Ja Putins ir bīstams Krievijas kaimiņvalstīm, tad pašā Krievijā viņš vairāk vai mazāk iemieso krievu mentalitāti, tāpēc arī krievu vairākums viņu atbalsta. Un tas savukārt nozīmē, ka citām valstīm ir bīstams ne tik daudz pats Putins, cik krievu mentalitāte, jo pēc šī Putina krievu mentalitāte atradīs citu Putinu, kas būs tikpat bīstams vai vēl bīstamāks kaimiņvalstīm.
Ilona Kulda
I
Interesanti, vai Putina fani Latvijā atbalsta pensijas reformu Krievijā?
:)
:
Levada - sorosa kantoris! Un otrais, nevienam rietumu politiķim pēdējos gadus 30 nebija tik augsta reitinga, ka Putinam viszemākais! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits