Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ar ko atšķiras pelējums

Reiz no ledusskapja izmetu sieru, kas bija jau sapelējis. Bērni mani norāja, jo izrādījās, ka tas bija smalks un dārgs franču siers. Bet, kad es nogriežu sapelējušu garoziņu maizei, tad viņi man saka, ka pat mazliet pelējusi maize ir inde organismam. Ar ko šie pelējumi atšķiras? M.P. Dietologs Atis Tupiņš komentē: «Tās pelējuma sēnītes, kuru ietekmē veidojas Rokforas tipa sieri, būtiski atšķiras no pelējuma, kas rodas maizei vai parastam sieram, ja tas nepareizi tiek glabāts.

» Ja pelējuma sēne nepareizas glabāšanas rezultātā sabojā kādu produktu, tad par maz ir nogriezt garozu vai izgriezt bojāto vietu. Pelējums var veicināt aknu vēzi. Uzturā nedrīkst lietot pat apceptu pelējušu maizi, jo no toksiskās pelējuma sēnes nevar atbrīvoties, produktu karsējot vai vēl kaut kā mēģinot apstrādāt. Tāpat arī pelējuma sēne uz zemesriekstiem ir pilna ar kancerogēnām vielām. Tās pelējuma sēnes, kas speciāli tiek veidotas ražošanas procesa laikā noteiktā temperatūrā un apstākļos, ir ar pavisam citām bioloģiskām īpašībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits