Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ASV slepenā misijā izdevies no Krievijas izvest augsta ranga spiegu

ASV 2017.gadā slepenā misijā, par kuru līdz šim publiski nebija zināms, izdevies no Krievijas izvest augsta ranga spiegu, kurš darbojies Krievijas valdībā, telekanālam CNN apliecināja vairāki avoti ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijā.

Kremlis šodien apstiprināja, ka šī persona strādājusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijā.

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs sacīja, ka šis cilvēks atlaists pirms vairākiem gadiem. Viņš esot strādājis darbu, kas nav bijis slepens.

Peskovs arī paziņoja, ka viņa rīcībā nav informācijas, ka šī persona būtu strādājusi ASV Centrālās Izlūkošanas pārvaldes (CIP) labā.

Laikraksts Kommersant, atsaucoties uz avotiem ASV valsts iestādēs, vēstīja, ka spiegs varētu būt bijis Krievijas prezidenta administrācijas darbinieks Oļegs Smoļenkovs, kurš 2017.gadā kopā ar ģimeni devās pavadīt atvaļinājumu Melnkalnē un pazuda.

Krievijā strādājošā spiega izvešana notikusi daļēji arī saistībā ar bažām, kā Tramps un viņa administrācija vairākkārt ar slepenu izlūkinformāciju apgājušies nepiemērotā veidā, un tas varētu sekmēt to, ka slepenais avots tiek izgaismots kā spiegs.

Diskusijas par spiega izvešanu notikušas drīz pēc sanāksmes Baltā nama Ovālajā kabinetā 2017.gada maijā, kuras gaitā Tramps ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un toreizējo Krievijas vēstnieku ASV Sergeju Kisļaku runājis par ārkārtīgi slepenu izlūkinformāciju.

Šo izlūkinformāciju par džihādistu grupējumu Islāma valsts Sīrijā bija sniegusi Izraēla.

Ņemot vērā, ka Tramps šo informāciju atklājis Krievijas pārstāvjiem, izlūkdienestu amatpersonas atsākušas diskusijas par izlūka izgaismošanas potenciālajiem riskiem, sacīja viens no avotiem, kas tiešā veidā bijis iesaistīts šajā jautājumā.

Toreizējais Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktors Maiks Pompeo citai Trampa administrācijas amatpersonai sacījis, ka attiecībā uz slepeno avotu tiek izpausts pārāk daudz informācijas.

Slepenā aģenta izvešana jeb eksfiltrācija, kā šādas operācijas dēvē izlūkošanas amatpersonas, ir ārkārtējs solis, kas tiek īstenots, kad izlūkdienesta darbinieki uzskata, ka aģentam draud briesmas.

Avots ticis uzskatīts par ASV augstākā ranga avotu Kremlī. Viņš ieņēmis augstu stāvokli nacionālās drošības infrastruktūrā.

Spiegam bijusi piekļuve Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, un viņš varējis sarūpēt attēlus ar dokumentiem, kas atradušies uz Putina galda, teikuši CNN avoti.

Slepenais avots piegādājis informāciju vairāk nekā desmit gadus. Sākotnējos mēģinājumus izvest spiegu, parādoties bažām par izgaismošanas risku, pats informētājs noraidījis.

Smoļenkovs strādājis par Krievijas prezidenta padomnieka Jurija Ušakova palīgu. Savulaik viņš strādājis par sekretāru Krievijas vēstniecībā ASV, kad vēstnieks bija Ušakovs, un pēc atgriešanās Krievijā turpinājis strādāt kopā ar savu priekšnieku un iemantojis uzticību.

Avīze New York Times vēsta, ka spiegs palīdzējis ASV Centrālai Izlūkošanas pārvaldei nonākt pie secinājuma, ka Putins devis rīkojumu iejaukties ASV vēlēšanās un vadījis procesu, tostarp devis norādījumu par Demokrātu partijas serveru uzlaušanu.

Savukārt telekanāls NBC News ziņo, ka bijušais informators ar savu vārdu neslēpjoties dzīvo Vašingtonas apkaimē un viņam ir valsts apsardze.

 

Top komentāri

Vecsčekists
V
Nemaz nav nepieciešama slepena informācija, lai saprastu, ka spiegošanas vēsture ir "savējo uzmešanas vēsture". Mums labāk zināmais piemērs ir t.s. "čekas maisi" - situācija, kuras raksturošanai nudien pietrūkst pieklājīgu vārdu.
Pareizaisjautājums
P
Cik tādu spiegu palika? Abās pusēs... .
Vecsčekists
V
Vislielākā specdienestu problēma ir tā, ka viņi pēc definīcijas ir daudzas reizes gudrāki par saviem darba devējiem. Tas rada mūžīgu konflikta risku. Bet par šo žurnālisti neraksta, jo šo var saprast tikai "no iekšpuses"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits