Brazīlijā un Čīlē, kur avokado aug katrā ielas malā, tas ir viens no lētākajiem augļiem un to lieto teju vai visos ēdienos - cep kūkās un maizītēs, liek salātos, pievieno zupai un ēd ar garnelēm. Avokado vislabāk sader ar garnelēm, zivīm, šķiņķi, to pievieno salātiem un liek pie mērcēm. Visvienkāršākais pielietojums - desas vai siera vietā avokado šķēli likt uz maizes. Avokado sastāv no miziņas, liela kodola un ēdamās daļas (25%). Avokado satur 66 g ūdens (tas ir ļoti maz, salīdzinot ar citiem augļiem), gandrīz 2 g olbaltumvielu, 20-24 g tauku, šķiedrvielas (6 g) un nedaudz ogļhidrātu (0,5g). Tam nav holesterīna. Šim auglim ir daudz kaloriju - 220 kalorijas (100 gramiem). Vidēji liels avokado sver ap 200 g. Satur daudz kālija (500 mg). Avokado var lietot diabētiķi. Avokado ir vērtīgs sirdsslimniekiem. Kam gribas mērci bez krējuma un ir augsts holesterīna līmenis, jāizmanto uzturā avokado. Vidēja lieluma avokado var nopirkt par 35-40 santīmiem. Kā izvēlēties avokado? Ja pirmajā reizē nopirksiet avokado par cietu vai par mīkstu, pāries jebkura patika lietot uzturā šo augli. Avokado gatavību nosaka, uzspiežot ar pirkstu. Ja tas ir pārāk mīksts, tad auglis iekšpusē ir melns un ne pēc kā negaršo. Ja avokado nopērk cietu, tad to var ielikt plastmasas maisiņā un turēt istabas temperatūrā. Auglis pēc kāda laiciņa nogatavosies. Ja avokado pārgriež uz pusēm, pēc kāda laiciņa auglis paliek melns. Lai tā nebūtu, to apslaka ar citrona sulu un glabā ledusskapī. Avokado dzimtene ir Meksika, taču Eiropā visbiežāk avokado ieved no Izraēlas. Tāpēc augļi atšķiras - tie var būt dažādos zaļos toņos, grubuļainu vai gludāku mizu, 200-600 g smagi. No avokado gatavo brīnišķīgas mērces. To ieliek virtuves kombainā, pievieno citrona sulu, baziliku, olīveļļu utt. Šīs mērces pasniedz uz galda atsevišķā traukā, lai katrs var izvēlēties salātiem savai gaumei atbilstošāko mērci. Avokado sagriež gareni astoņās daļās, pievieno puravus, valriekstus. Atsevišķi gatavo mērci, kurai izmanto olīveļļu, citrona sulu, garšvielas. Tāda porcija būs 600 kaloriju vērta. Tā domāta cilvēkiem, kas jūtas nelaimīgi, jo ir pārāk tievi. Avokado saldēdiens. Ņem vaniļas saldējumu, divus avokado, citrona sulu, ingveru, grauzdētas mandeles. No avokado un citrona sulas pagatavo biezeni, to saputo ar saldējumu un patur aukstumā. Pārkaisa ar mandelēm. Labi garšo ar portvīnu.
Avokado desas vietā
Avokado mēdz saukt arī par sviesta bumbieri. Dietoloģe Lolita Neimane iecienījusi lauku rupjmaizes šķēli ar avokado. Avokado uz maizes var griezt šķēlēs. Citi augļa mīkstumu saspaida ar dakšiņu, pievieno mazliet citrona sulas un vēl pārkaisa sāli. Tad gan avokado zaudē specifisko rieksta garšu. Lai gan avokado ir auglis, to reti kad lieto saldajā ēdienā.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

