Sēņu plusi Sēnēs lielā koncentrācijā ir vitamīni - B grupas komplekss, A un D grupas vitamīni. Sēnēs ir labs olbaltums, bet tā nav pārāk daudz (2-4%). Sēnes struktūrā ir īpaša šķiedrviela - fungīns. Sēnēs ir daudz vērtīgu minerālvielu - kalcijs, fosfors, arī kālijs. It īpaši nozīmīgi ir dzelzs un jods. Ja apēd ap 200 gramiem sēņu, tad dienas deva ir uzņemta. Sēņu ēdieni ir sātīgi, ar specifisku garšu un smaržu. Tas ir mīts, ka sēnes ir smaga barība. Viss atkarīgs no produkta sagatavošanas metodēm. Jo vairāk gruzduma, deguma un tauku, jo grūtāk mūsu gremošanas orgāniem būs tikt galā ar sēņu mērci. Varbūt tāpēc tiem, kas jau paredz problēmas ar gremošanu, veselīgāk ēst viegli marinētas (pirms tam vārītas) sēnes, salātus, kas gatavoti no vārītām sēnēm. Sēņu mīnusi Sēnes sevī koncentrē organiskās dabas sāļus, kas ir augsnē, un tāpēc tajās var uzkrāties smagie metāli. Nevajadzētu aizrauties ar sēņošanu automaģistrāļu malās, netālu no izgāztuvēm. Jāprot orientēties savvaļas sēņu plašajā pasaulē. Nevajag ar sevi eksperimentēt, lasot nepazīstamas sēnes. Ja gadās kāds aizdomīgs eksemplārs (mutants - neparastāka veidojama it kā pazīstama sēne), tad grozā to nevajag likt. Sēnes nedrīkst ilgi glabāt neapstrādātas. Sēnes nedrīkst glabāt polietilēna maisiņā. Tas ir mīts, ka sēnes un alkohols ir nesavienojamas lietas. Tikai dažas sēnes, kas pie mums nav īpaši populāras, spirtā šķīstot var veidot indīgus savienojumus. Uz bekām, baravikām un šampinjoniem tas noteikti neattiecas. Dietologs A.Tupiņš īpaši iecienījis marinētas sēnītes. Bet vislabākā beku mērce iznāk tad, ja sagriež sēnes (1/2 kg), liek uz pannas un pievieno 3 ēdamkarotes 15% krējuma, 3 ēdamkarotes piena, piparus, sīpolus, ķiplokus, zaļumus un sutina uz pannas. Pannai jābūt pietiekami dziļai un ar labu (noslēdzošu) vāku, lai ūdens (sēnēs ir apmēram 75% ūdens) neiztvaiko uzreiz gaisā. Restorāna Lielais kamielis pavāri Anita Pilsuma un Artūrs Gipters piedāvā lieliskas receptes, kas bagātinās un dažādos tradicionālās sēņu izmantošanas iespējas. Sēņu mērce Svaigas baravikas, žāvēta cūkas krūtiņa, svaigi tomāti, sīpoli, Vegeta, malti melnie pipari, svaigas dilles. Sēnes sagriež salmiņos. Sīki sagrieztu sīpolu, cūkas krūtiņu apcep, pievieno sēnes, sagrieztu tomātu bez miziņas, pieliek garšvielas un sautē, līdz sēnes mīkstas. Pārlej ar saldo krējumu, pārkaisa ar smalki sagrieztām dillēm, izkarsē. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem. Baraviku zupa Svaigas baravikas, svaigi tomāti, sviests, puravi, Ķīnas sojas mērce, salds krējums, sēņu buljons, vārīti rīsi, baltais pussaldais vīns. Baravikas sagriež, sacep sviestā, pievieno puravus, sagrieztus tomātus bez miziņām, mazliet Ķīnas sojas mērci. Ātri visu sacep. Sacepumu pievieno katliņā uzvārītam sēņu buljonam. Zupu katrs pēc savas gaumes biezina ar vārītiem rīsiem. Tā lieliski garšos, ja tiks pievienots saldais krējums. Zupu uzvāra. Kad vārīšana pārtraukta, pielej pussaldo balto vīnu (uz 1 litru zupas apm. 50 g). Pirms pasniegšanas zupu pārkaisa ar sasmalcinātām svaigām dillēm. Ar sviesta beciņām pildīts vistas stilbiņš Sviesta beciņas, liels vistas stilbs, Čederas siers, sīpols, ķiploks, dilles, pētersīļi, piecu piparu maisījums, Vorčestras mērce. Beciņas notīra, noņem plēves. Tās sagriež četrās daļās, cep eļļā, pievieno sagrieztus sīpolus, garšvielas. Kad sēnes gatavs, tās atdzesē. Stilbiņu atkaulo, atstājot kājas skrimšļa mazo kauliņu. Atdzisušajām sēnēm pievieno kubiņos sagrieztu sieru, sakapātu ķiploku, sasmalcinātas dilles, pētersīļus un visu samaisa. Gatavo masu pilda stilbā un pēc tam to aizšuj. Cep sakarsētā eļļā no visām pusēm, līdz gatavs. Pasniedz kā otro ēdienu. Pildīti tomāti Tomāti, baravikas, sīpoli, eļļa, vegeta, maltie melnie pipari, malts baziliks, baltais vermuts. Smalki sagrieztu sīpolu apcep eļļā, pievieno sēnes, pieliek garšvielas. Sautē līdz sēnes mīkstas, beigās pievieno vīnu. Tomātus pārgriež uz pusēm, izņem sēklotni. Iekšpusi izkaisa ar sāli un pipariem un piepilda ar saceptām sēnēm. Baraviku un laša sacepums Svaigas baravikas, svaiga laša fileja, sīpoli, citronu pipari, vegeta, eļļa. Maisījumam: olas, majonēze, salds krējums, siers. Mazā eļļas daudzumā apcep sīpolus ar garšvielām. Atsevišķi sacep baravikas. Cepamā formā kārto saceptus sīpolus, ceptas baravikas, pārliek ar plāni sagrieztu laša fileju, pārkaisa ar citronu pipariem. Pārlej ar maisījumu: sakulta ola ar saldo krējumu un majonēzi. Pārkaisa ar rīvētu sieru. Liek cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 20 minūtes.
Ejiet bekot!
Kā pilsētnieks lai uzzina brīdi, kad jādodas ar grozu uz mežu pēc sēnēm? Jāpēta situācija tirgū. Lai arī vasara bija nežēlīgi karsta, ir pienācis brīdis, kad baravikas un bekas spītīgi spraucas cauri sūnām. Savvaļas sēnēm garša un smarža ir daudz izteiktāka nekā kultivētajām sēnēm, kas aug pagrabos. Kā to vienmēr atgādina dietologs Atis Tupiņš, katrai sezonai savi ēdieni un jāprot maksimāli izmantot piedāvātās iespējas.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

