Diena šoreiz piedāvā Lieldienu galdam pamēģināt paipalu oliņas vai milzīgo strausa olu. Strausu olas Rīgas lielveikalos maksā ap Ls 25 gabalā, 10 paipalu oliņas aptuveni 55 santīmi. Gardas un delikātas Veikala mc2 šefpavārs Ingmārs Ladigs stāsta: "Salīdzinot ar vistas olām, paipalu olas ir garšīgākas un delikātākas. Ar tām var arī vairāk variēt, piemēram, gatavojot olas dažādās marinādēs. Paipalu olas, starp citu, ir diētiskākas nekā vistu olas." Vienai vistu olai atbilst apmēram 3-4 paipalu oliņas. Taču ne jau svarā un skaitā ir starpība. Nedaudz atšķiras arī to ķīmiskais sastāvs. Paipalu olas dažkārt mēdz ēst arī ar visām čaumalām, jo tās esot ārstnieciskas. Ingmārs Ladigs šajās Lieldienās iesaka paipalu olas izmantot ne tikai ēdienu dekorēšanai, bet arī pagatavot no tām uzkodu. Paipalu olas vāra ļoti īsu laika brīdi (atkarībā no tā, cik mīkstas tās vēlas), bet ne ilgāk par trim minūtēm. Tās vāra vieglā sālsūdenī, atdzesē un notīra. Vārītas bietes sagriež stienīšos vai nelielos kubiciņos. Atsevišķi uzvāra marinādi no etiķa, sāls un cukura. Bietēm uzlej marinādi un pieliek vārītās un notīrītās paipalu olas. Tās drīz vien nokrāsosies viegli sarkanīgas, rozīgas. Marinētās olas lieliski izskatīsies uz salātu lapām. "Lieldienu ēdieni nav trekni. Pēc gavēņa nevajadzētu uzreiz strauji un sātīgi ēst. Pavasarim piestāv salāti. Lieldienās lieliski ir biezpiena ēdieni," iesaka I.Ladigs. Kur ģimenei pulcēties Ja laiks Latvijā būtu pavasarīgāks, tad lielveikalos būtu nopērkamas vietējo strausu olas. Tagad jāiztiek ar importētajām. "Lieldienas ir ģimenes svētki, un es ieteiktu no strausa olas taisīt kulteni. Kāpēc ne vārītu? Oi, tas aizņemtu pārāk daudz laika, jo tā jāvāra vismaz 50 minūtes," smejas restorāna Vincents šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Viena strausa ola atbilst 24-25 lauku vistu olām. Mārtiņš Rītiņš zina stāstīt, ka pie kulteņa tik viegli nevar tikt, jo saplēst strausa olu nemaz nav tik vienkārši. "Katram būs roka jāpieliek, lai dabūtu čaumalu pušu!" Olu samaisa, sakuļ ar krējumu, sāli un pipariem, var mazliet pievienot arī citrona sulu. "Pienu neieteiktu - ja jau ēd to strausa olu, tad tai jāgaršo bagātīgi," saka M.Rītiņš. Lielā katlā izkausē sviestu un uz ļoti lēnas uguns, ar koka karoti maisot, cep olu kulteni. "Jo kunkuļaināks, jo labāks." Olu kulteni no uguns noņem, īsi pirms tas gatavs, jo tas vēl turpina cepties 3-4 minūtes. Pirms ēšanas kulteni apslaka ar trifeļu eļļu. M.Rītiņš iesaka sevi un draugus palutināt arī ar zosu, tītaru, pīļu, pērļuvistiņu olām. Jo ola lielāka, jo tā ilgāk jāvāra (piemēram, zosu olu vāra 2,5 reizes ilgāk nekā vistu olu). Tradicionālās krāsas Lai arī olu ēdienus gatavo oriģinālāk un neparastāk, olu krāsošanā Mārtiņš Rītiņš izvēlas tradicionālas dabiskās krāsošanas metodes. "Lai nebūtu nekā sintētiska," viņš saka. Pēc ticējumiem visstiprākā esot sarkanā ola, jo, to uzlūkojot, skauģis zaudē spēku. Sarkanā krāsa simbolizē dzīvību. Dzeltenā ir saules un prieka krāsa. Zaļā - enerģijas un atmodas simbols, zilā - cerība un laime, brūnā - spēks un veselība. Katrs var atrast izskaidrojumus un simbolus sev pats. Kādam Lieldienas būs saistītas ar Kristus augšāmcelšanos, citam ar pavasara svētkiem, trešajam Lieldienas būs ar tautas tradīcijām un ticējumiem piesātinātas, bet vēl kādam - brīvas dienas, ko pavadīt, grāmatas lasot un olas ēdot.
Eksperiments ar olu
Ja gribas ko neparastāku, šajos svētkos varat nogaršot strausu
vai paipalu olas Bez Lieldienu galvenā simbola olām nu nekādi nevar
iztikt. Ķeroties klāt praktiskām lietām, katra paša ziņā paliks
kādas olas Lieldienās izvēlēties. Tās var būt ne tikai
tradicionālās sīpolmizās vārītās vistu olas, bet arī šokolādes,
spalvainais kivī auglis, kas atgādina olas formu.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.