Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ilvess būtu gatavs pieņemt ielūgumu un doties uz Uzvaras dienas svinībām Maskavā

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess pagaidām nav saņēmis ielūgumu piedalīties 9.maija Uzvaras dienas svinībās Maskavā, taču intervijā laikrakstam "Eesti Paevaleht" ļāva noprast, ka uz šādu aicinājumu atsauktos pozitīvi."Līdz šim brīdim es neesmu saņēmis no Krievijas ne uzaicinājumus, ne oficiālus paskaidrojumus.

Turklāt mums pagaidām nav zināms, kas tieši notiks tajā dienā," norādīja Ilvess."Taču pirms pieciem gadiem, kad Maskavā tika atzīmēta 60.gadadiena kopš uzvaras pār nacistisko Vāciju, es teicu, ka Igaunijas prezidentam būtu jāpieņem ielūgums piedalīties šajā pasākumā," viņš atgādināja. Toreizējais Igaunijas prezidents Arnolds Rītels šo ielūgumu noraidīja.Pēc Ilvesa domām, būtu nepareizi un pat muļķīgi pārmest kādam izcīnīto uzvaru."Mēs taču lepojamies ar savu uzvaru Atbrīvošanas karā, bet Krievija lepojas ar savu uzvaru Otrajā pasaules karā," klāstīja prezidents.Viņš arī piebilda, ka Igaunijai nav iemesla satraukties par Krievijas un ASV attiecību uzlabošanos, kaut gan šīs bailes esot saprotamas."Mums jāpārvar savas bailes, ka XXI gadsimtā mēs tiksim pārdoti, kā reiz tas notika Jaltā un Potsdamā. Pastāvīgais satraukums par šo tēmu laikā, kad mēs jau esam Eiropas Savienības (ES) un _NATO _dalībvalsts, sāk apnikt un rada šaubas par to [cilvēku] briedumu, kuri to izrāda, šaubas par viņu spēju apzināties izmaiņas pasaulē," sacīja Ilvess.Jau vēstīts, ka Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite ir paziņojusi, ka plāno uz Lietuvas neatkarības atjaunošanas 20.gadadienas svinībām šogad martā uzaicināt Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu. Par plānoto ielūgumu viņa pastāstīja, atbildot uz Lietuvas žurnālistu jautājumu par to, vai viņa plāno maijā doties uz Uzvaras dienas svinībām Maskavā.Bijušajā Padomju Savienībā Uzvaras diena jeb 9.maija svētki tiek svinēti par godu PSRS un citu sabiedroto uzvarai Otrajā pasaules karā pār nacistisko Vāciju 1945.gadā. Citur Eiropā nacisma sagrāvi atceras 8.maijā, kas arī ir kara beigu diena.2005.gada 9.maija svinībās Maskavā no Baltijas valstu prezidentiem pasākumos piedalījās vienīgi Latvijas valsts vadītāja Vaira Vīķe-Freiberga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits