Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ilvess rosina rīkot plašas NATO spēku mācības Krievijas pierobežā

Reaģējot uz septembrī notikušajām Krievijas bruņoto spēku mācībām netālu no NATO valstu robežām, Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess rosinājis Ziemeļatlantijas aliansi rīkot plašus militāros manevrus Krievijas pierobežā.

"Tā kā Krievija rīkoja armijas mācības ar vairāk nekā 20 000 karavīru netālu no robežas ar NATO dalībvalstīm, būtu pareizi, ja NATO rīkotu līdzīgas mācības šajā reģionā," atklājot nacionālās aizsardzības kursus Rostā, sacīja Ilvess.

Pēc Igaunijas prezidenta domām, politiskās debates par nacionālo drošību Igaunijā bieži vien raksturo nevajadzīgs dramatisms un tieksme uz galējībām.

Ilvess uzsvēra, ka apgalvojumi, ka Igaunija ģeopolitiskā ziņā ir ļoti neizdevīgi novietota un pārāk maza, lai nopietnas krīzes gadījumā kāds tai palīdzētu, esot psiholoģiski kaitīgi.

Igaunijas prezidents arī norādīja, ka, ņemot vērā pašreizējo militārās tehnikas attīstības līmeni, Baltijas valstu aizsardzība pašlaik ir labāka nekā Rietumberlīnes vai Ziemeļnorvēģijas aizsardzība aukstā kara laika.

Turklāt, atgādinot par NATO spēku īstenoto Baltijas valstu gaisa telpas patruļas misiju un Tallinā bāzēto NATO kiberaizsardzības centru, Ilvess pauda pārliecību, ka patlaban Igaunijā ir garantēta vislielākā drošība šīs valsts pastāvēšanas vēsturē.

Tāpat Igaunijas valsts vadītājs norādīja, ka Krievijas kaimiņi ir ieinteresēti veidot draudzīgas un savstarpēji izdevīgas attiecības ar šo lielvalsti.

Tomēr Ilvess sacīja, ka, ņemot vērā Maskavas pēdējo gadu uzvedību, neesot iemesla pārāk optimistiski vērtēt tā dēvētās pārstartēšanas politikas panākumus, tādējādi atsaucoties uz ASV un Krievijas attiecību pārstartēšanu (angliski "reset"), par kuru jau vairākkārt paziņojušas abu valstu amatpersonas.

Jau vēstīts, ka augusta beigās un septembrī Ļeņingradas apgabalā notika Krievijas bruņoto spēku militārās mācības "Ladoga 2009", bet no 8. līdz 29.septembrim Baltkrievijā norisinājās abu valstu manevri "Zapad 2009", kuru laikā tika simulēts NATO spēku uzbrukums no Baltijas valstu puses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits