Specifisko garšu un smaržu ingvera saknei dod ēteriskā eļļa cingerols. Mīkstums - jaņ, miziņa - iņ Ķīniešu tautas medicīnā ingvers tiek izmantots saaukstēšanās un mēnešreižu sāpju novēršanai, saka restorāna Šaņ Duņ direktors Hju Šefans. Šādos gadījumos Ķīnā malko ingvera tēju. Lai pagatavotu krūzi dzēriena, nepieciešams ap 200 g gabaliņos sagriezta vai rīvēta ingvera. Tēja tiek saldināta ar brūno cukuru. Ķīnieši tic, ka, lietojot ingveru ārstnieciskos nolūkos, saknei svarīgi novilkt miziņu: tās mīkstums atbilstot siltajam elementam - jaņ, bet miziņa - aukstajam - iņ. Jaņ palīdzot no ķermeņa izdzīt aukstumu. Vēl viena īpatnēja ķīniešu recepte: zīdaiņiem drudzi ārstē, ingvera sakni pārgriežot uz pusēm, pamērcējot degvīnā un piespiežot vispirms plaukstām, tad kāju pēdām, tad saules pinumam, mugurai un visbeidzot uz mirkli ieliekot padusēs. Ēšanai toties tiek lietota sakne ar visu miziņu - «neitrāls ingvers, kur ir gan iņ, gan jaņ». Ingvers dabā aug ne tikai Ķīnā, bet arī citās Āzijas valstīs, kā arī Dienvidamerikā, Āfrikā un Okeānijā. Visur tā noder gan medicīniskiem, gan gastronomiskiem nolūkiem. Viduslaikos, ēdot ingveru, mēģinājuši aizsargāties pret mēri. Ingvers ieteikts ceļotājiem un grūtniecēm nelabas dūšas novēršanai, tas uzlabojot asinsriti un ēstgribu, līdzot pret kaulu sāpēm un tik prozaisku lietu kā vēdera uzpūšanās, zina stāstīt dietoloģe Lolita Neimane. Viņa min Dānijā 1992.gadā veikto pētījumu: ir zinātniski pierādīts, ka šis augs samazina reimatiskas sāpes un dziedē iekaisuma procesus. Ja pārspīlēsiet - būs rūgts Nav daudz garšvielu, ko tik plaši izmanto virtuvē un pārtikas rūpniecībā: ne tikai sakņu, gaļas un zivju ēdienos, mērcēs, zupās un želejās, bet arī pudiņos, kūkās, konfektēs, cepumos, to pievieno arī punšiem. Nav jāreklamē ingveralus un benediktīns. Ingvers ir arī viens no kārija garšvielas komponentiem. Šaņ Duņ pavāri ingveru iesaka pievienot zivju ēdieniem - tas noņemot specifisko zivju smaržu un piegaršu. Var darīt tā: zivi apcep sviestā, tad pielej nedaudz ūdens un kādu (piemēram, sojas) mērci, kā arī smalki sagrieztu ingveru. Visu vēl brītiņu sautē. L.Neimane mēdz nopirkt palielu ingvera sakni, salauzt 2-3 cm garos gabaliņos un likt saldētavā, lai pēc tam pa vienam garšas uzlabošanai iemestu zupās. To vislabāk darīt, kad vārīšana jau iet uz beigām. Tomēr nevajag pārspīlēt: ja ingveru pieliek par daudz, ēdiens var iznākt rūgtens. Atstājot ēdienu nākamajai dienai, ingvers būtu jāvelk ārā - pretējā gadījumā zupa tāpat var saraut muti čokurā. Recepte Banāni ar ingveru 4 banāni, apmēram 30 g rozīņu, apmēram 2 cm ingvera saknes, 2 ēdamkarotes apelsīnu sulas, 2 ēdamkarotes ruma, 2 tējkarotes sviesta. Banānus nomizo, pārgriež uz pusēm, apsmērē no abām pusēm ar sviestu un liek uz pannas, kas ātri nepiedeg. Uz banāniem uzber rozīnes un rīvētu ingveru, pārlej ar apelsīnu sulu un rumu. Cep cepeškrāsnī 15 minūtes. Ēd karstus. Tāpat var pagatavot persikus, aprikozes, nektarīnus, ābolus, bumbierus. Ingvers Ginger - angļu val. Gingembre - franču val. Ingwer - vācu val. Imbir - krievu val. Chiang - ķīniešu val. Cenas Rīgas veikalos Svaiga ingvera sakne (Brazīlija) - Ls 2,20 kg (Centrs Audēju ielā 16). Ingvera gabaliņi sīrupā (Ķīna) - 260 g Ls 3,27 (Cēzars Miera ielā 17). Marinēts ingvers (Japāna) - 145 g Ls 2,59 (Cēzars). Žāvēts, malts ingvers (McCormik, ASV) - 32 g pudelīte, sākot no Ls 0,50 (Avokado Ģertrūdes ielā 60). Malts sverams ingvers (ASV) - Ls 4,74 kg (Avokado). Informācija internetā: www.indianspices.com www.cybervitamins.com www.swcp.com
Ingvers - ēd un ārstējies!
Baltā, gaļīgā, zarotā sakne, ko nezinātājs sajauks ar dālijas gumu, neizskatās īpaši kārdinoša. Tomēr tā pieder vienam no retajiem garšaugiem, kam piemīt arī izteikti dziednieciskas īpašības. Varbūt tādēļ ingvers ir senāko Eiropā pazīstamo austrumu garšvielu skaitā: no Āzijas, kur ticis audzēts jau kopš neatminamiem laikiem, tas atceļojis šurp pirms aptuveni 200 gadiem.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

