Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Jasmuižā atjaunota Andreja Paulāna darbnīca

Sestdien Preiļu rajona Aizkalnes pagastā Raiņa muzejā Jasmuižā tika atklāta Latgales keramiķa Andreja Paulāna atjaunotā darbnīca un no nule uzbūvētā cepļa izņemti sešpadsmit Latgales keramiķu darinājumi - krūzes, vāzes, bļodas, podi un svilpaunieki, no kuriem daļa nonāca muzeja fondu īpašumā, bet pārējie tika pārdoti izsolē.

«Atjaunotā darbnīca ir apliecinājums Latgales keramikas dzīvotspējai un amatniecības veidam. Tā būs bāze Latgales keramikas tālākai attīstībai un darbībai», sacīja J.Raiņa Literatūras vēstures muzeja direktors Ivars Zukulis. 1998.gada 17.jūlijā tika nodibināts Jasmuižas sabiedriskais fonds, kura dalībnieki - 17 Preiļu rajona pašvaldības, muzejs un tā filiāle Jasmuiža -apņēmās atjaunot A.Paulāna darb-nīcu. Katrs fonda dalībnieks - katra pašvaldība - fondā ieguldījusi Ls 100 iestāšanās naudu un vēl Ls 50 biedru naudu ik gadu. Ap Ls 1500 darbnīcas atjaunošanai atvēlējusi arī Preiļu rajona padome no privatizācijas fonda. Tādējādi Andreja Paulāna darbnīca atjaunota tādā izskatā, kāda tā bijusi savulaik Preiļu rajona Silajāņu pagastā. Būvi no tēstiem baļķiem būvējusi firma Vars un arhitekts Ansis Bākulis, bet cepļa būvi sponsorējusi firma PBLC, sarežģītos logu kokgriezumus atjaunojuši Celtniecības koledžas restaurācijas nodaļas studenti. Darbi kopumā izmaksājuši Ls 13 500. Atklāšanas dienā muzejā bija skatāmi 100 Andreja Paulāna pēdējo gadu darbi - svilpaunieki, vāzes un žuburaini svečturi. Kā sacīja mākslas zinātniece, bukleta par darbnīcu autore Veronika Kučinska, 1937.gadā A.Paulāns un Polikarps Vilcāns Parīzē saņēmuši zelta medaļas par saviem darinājumiem, viņu darbi bijuši atzīti Berlīnes, Helsinku un citu Eiropas pilsētu izstādēs. Darbnīcas atklāšanu par Latgales keramikas atdzimšanu uzskatīja arī keramiķis Pēteris Ušpelis. Viņš atzina, ka visus Latgales keramiķus saista garīga radniecība, kas varbūt bijusi stiprākā garantija Latgales keramikas izdzīvošanai. Aizkalnes pagasta vecākais, sabiedriskā fonda Jasmuiža valdes priekšsēdis Pēteris Rožinskis Dienai sacīja, ka atjaunotā darbnīca veicinās arī tūristu un apmeklētāju pieplūdumu pagastā. Atklāšanas brīdi tuvinājušas vairākas firmas, tai skaitā a/s Preiļu siers, SIA SAU Preiļi. Pirmos darinājumus, kas dedzināti naktī pirms atklāšanas, veidojuši Antons, Viktors, Aivars, Pēteris Ušpeļi, Edvīns Vincēvičs, Jolanta un Valdis Dundiniki, Jānis Zviedrs, Jāzeps Čerņavskis, Anita Bernāne, Janīna Gribuste, Staņislavs Viļums, Voldemārs Voguls, Vaclavs Micēvičs, Jāzeps Caičs un Andris Ušpelis - Latgales keramiķi, kuru vārdi komentārus neprasa. Kā atzina I.Zukulis, darbnīcas atjaunošana ir pirmais solis Raiņa muzeja filiāļu atdzimšanā. Tapis arī projekts Raiņa dzimtās mājas - Tadenavas muzeja atjaunošanai Jēkabpils rajona Dunavas pagastā. A.Paulāna darbnīcai būšot arī pētnieciska nozīme. Muzejs saistīsies ar arheologiem, lai izdibinātu, kā trauki dedzināti jau IX gadsimtā. Atklāšanā piedalījās arī dzejnieks Andris Vējāns, Saeimas deputāte Anta Rugāte, mākslas zinātniece Veronika Kučinska un Vārkavas folkloras ansamblis Madariņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits