Latvijā laminārijas ieved no Sahalīnas vai Ķīnas. Arī japāņi ir lieli jūras kāpostu ēdienu cienītāji, eiropiešu virtuvē tie savu vietu sāk palēnām iekarot. Veikalos un tirgū jūras kāposti ir jau rūpnieciski apstrādāti, gatavos salātos. Tos no žāvētām jūras kāpostu lapām gatavo a/s Kaija. Jūras kāposti nav arī pārāk dārgi (1 kg eļļā marinētu kāpostu maksā ap Ls 1,40). Lapas ir novārītas un marinētas ar sīpoliem vai dārzeņu majonēzē. Uzturvērtība «Tas ir lieliski, ja ikdienas ēdienkarte tiek bagātināta ar šo produktu,» saka dakteris Tupiņš. Kāpēc? Jūras kāposti ir ļoti bagāts mikroelementu avots. Tajos ir kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs utt. n Visvērtīgākais šajā elementu sarakstā ir jods. Viena tējkarotīte sasmalcinātu jūras aļģu dienā - un joda devas dienas norma tiek uzņemta. Jods cilvēka organismam ir vajadzīgs normālai vairogdziedzera darbībai. Tas izstrādā specifiskus hormonus un, ja ir joda problēma, tad nenotiek hormonu sintēze un ir inertāka (lēnāka) vielmaiņa. Tradicionālā resnu cilvēku taisnošanās taču vienmēr ir tāda - man ir nepareiza vielmaiņa. Tāpēc jau jūras kāpostus tirgū izvēlas dāmas, kas vēlas veicināt vielmaiņu, regulēt savu svaru. Daktera Tupiņa pieredze rāda, ka, uzturu bagātinot ar jodu, tas atstāj ietekmi uz svara samazināšanas procesiem. Jūras kāpostos ir olbaltums (0,9%). Tā nav pārāk daudz, bet tajā ir visas neaizstājamās aminoskābes. Jūras kāpostos nav daudz tauku (0,2%). Laminārijās ir B grupas vitamīni. Jūras kāpostos pietiekami lielā koncentrācijā ir kālijs. Jūras kāposti lieliski var aizstāt sāli. Laminārijās ir kālija hlorīds, kas ir labāks par nātrija hlorīdu. Kādreiz no jūras kāpostiem tika taisīts pat sāls aizvietotājs. Pats A.Tupiņš vislabprātāk šo produktu izmanto kaltētā veidā, pēc tam samaļot kafijas dzirnaviņās un kā garšvielu vai piedevu pievienojot dažādiem salātiem. Kā tos ēst Taču jūras kāpostiem ir specifiska garša. Ne visiem tā patīk. Ko darīt? Viss ir atkarīgs no gatavošanās paņēmieniem. Var ēst tāpat, bet var arī uzlabot garšu katrs pēc savas gaumes. Tikai nekādā gadījumā nevajag šim produktam kaisīt sāli, pietiks, ja mazliet uzkaisīs pipariņus. Visvienkāršākais variants - kāpostus sasmalcināt un pievienot citiem salātiem kā piedevu, sāls aizvietotāju vai uztura bagātinātāju. n Jūras kāpostiem pievieno sasmalcinātus sarkanos vai dzeltenos piparus. Būs interesanta garša un salāti arī lieliski izskatīsies. Vieni paši jūras kāposti īpaši jauki neizskatās. Tie ir tumši zaļā krāsā. n Jūras kāpostu garšu maigāku darīs, ja tiem pievienos konservēto kukurūzu. n Jūras kāpostus ēd, sajauktus ar dažādām majonēzēm vai salātu eļļām. n Jūras kāpostus salātos sajauc ar svaigiem burkāniem. Tiem, kas vēlas pikantāku uzkodu, zinātāji iesaka laminārijai pievienot t.s. korejiešu burkānus (ar ķiplokiem un garšvielām marinētus burkānus). n Jūras kāpostus var vārīt un sautēt. Šādi pagatavotus, tos izmanto kā pamatēdienu, pievienojot citiem dārzeņiem vai rīsiem. Žāvētos jūras kāpostus pirms lietošanas uz nakti ieliek aukstā ūdenī, kuru pirms vārīšanas nolej. Saldētos kāpostus atlaidina aukstā ūdenī. Kāpostus vāra (ieliekot aukstā ūdenī) lielā ūdens daudzumā apmēram 20 minūtes. Pēc tam nokāš, uzlej siltu ūdeni un vāra vēl 20 minūtes. Ja ūdens tiek nomainīts trešo reizi un kāposti uzvārīti, jūtami uzlabojas garša, smarža un krāsa, bet zūd jods. Restorānā Divi laši izmanto blanšētos jūras kāpostus (pusfabrikātus). Šefpavārs Genadijs iesaka tos vēl mazliet pavārīt, lai būtu mīkstāki. Tad jūras kāpostiem (kurus var mazliet sasmalcināt) pievieno mazliet sāls un cukura, citrona sulu, smalki sagrieztus sīpolus un augu eļļu.u Jūras kāposti Tajos ir kalcijs, magnijs, dzelzs un jods. Olbaltums (0,9%). Tajā ir visas neaizstājamās aminoskābes. Nav daudz tauku (0,2%). B grupas vitamīni. Jūras kāposti lieliski var aizstāt sāli. Laminārijās ir kālija hlorīds
Jūras kāposti - laminārijas
Pavārgrāmatas šķirstot, jūras kāpostu neatrast ne pie dārzeņu, ne pie zivju ēdieniem. «Jūras kāpostus sauc arī par laminārijām,» komentē dietologs Atis Tupiņš. Nāk no austrumiem Šis augs ir viena no milzīgākajām jūras aļģēm. Laminārijas lapas sasniedzot pat 40 metru garumu. Jūras kāpostus iegūst Tālajos Austrumos, Klusajā okeānā.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

