Madeiras pamatmateriālu pēc līdzīgām procedūrām vēl papildus silda līdz 45-50 grādiem un šādā temperatūrā iztur vismaz 90 dienas, bet pēc tam atdzesē un vairākas nedēļas atpūtina vēsumā, lai vēl nogatavinātu mucās. Tehnoloģiju sakritība ir izskaidrojama, lūk, ar ko - gan portvīnu, gan madeiru nejauši izgudrojuši britu jūrnieki: uz kuģiem pār mēru sasilušais vīns, pretēji visiem kanoniem, izrādījies baudāms un pat garšīgs. Madeiras turēšana siltumā pat imitējot šī dzēriena vešanu pāri ekvatoram. Vēsturisko tradīciju dēļ abiem stiprinātajiem vīniem (trešais šāda veida vīns ir spāņu heress (šerijs)) vislielākais noiets joprojām ir Anglijā, kur glāze madeiras vai portvīna pēc pusdienām, pie kafijas vai lasot avīzi ir pavisam ikdienišķa lieta, saka viesnīcas Metropole vīna pārzine Valentīna Grandāne. Ja portvīnam vīnogu cukurs dod saldumu, bet spirts - stiprumu, tad madeiras raksturīgākā garšas īpatnība ir īpatnējs rūgtums, tā sauktais karamelizācijas efekts, ko dod karsētais cukurs. Madeira ir arī krietni «nesteidzīgāka» - labākās šķirnes līdz laišanai apgrozībā mucās pavada 10 un pat 20 gadu, bet arī pēc tam pagrabos var stāvēt 50 un pat 100 gadu. «Vienīgi, ja kāds nes ārā pudeli madeiras un saka - tas ir 130 gadu vecs vīns,» atzīmē V.Grandāne, «ir jautājums, vai tas vairs ir vīns tā tradicionālajā izpratnē?» Ja uz madeiras pudelēm lasāt vārdus Malmsey, Bual, Verdelho, Sercial - ziniet, ka tie apzīmē vīnogu šķirnes, no kurām iegūts katrs konkrētais dzēriens. Savukārt portvīna etiķešu uzraksti Churchil, Cockburn, Graham, Taylor, Ramos Pinto norāda uz slavenākajiem ražotājiem, bet Tawny - ka šis vīns ir turēts mucās tik ilgi, līdz kļuvis brūns. Portvīnu, mazliet padzesētu, varot izmantot arī kā aperitīvu, taču pamatā portvīns un madeira ir deserta vīni, ko lieto arī dažādu eksotisku mērču gatavošanai. Pie kādiem saldajiem ēdieniem tie vislabāk piestāv? «Man nesen bija jāsameklē labs «partneris» riekstu kūkai, un tad es iedomājos, ka tur varētu iet klāt madeira,» saka V. Grandāne. «Riekstu, šokolādes, kafijas garšām, kas pašas par sevi ir ļoti koncentrētas, var stāvēt līdzi tikai kārtīgs portvīns vai madeira.»
Jūrnieku vīni - portvīns un madeira
Īsto portvīnu ražo Portugālē, Douro reģionā, bet madeiru - Spānijai piederošajā Madeiras salā. Lai arī šo dzērienu ģeogrāfiskā izcelsme ir dažāda, taču ieguves veids - līdzīgs. Portvīna vīnogas raudzē līdz 6-7 grādu stiprumam, pievieno vīnogu spirtu, līdz alkohols sasniedz 19 grādus, un vairākus gadus tur mucās.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.