Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Kā latviešu valodā pareizi rakstāms datums?

Vēstulē Valsts valodas centram vaicāts: «Lūdzu paskaidrot, kā pareizi (latviski un eiropeiski) rakstāms datums. Latvijas pasts pārņēmis no krievu okupācijas laika datuma rakstību krievu stilā: datums, mēnesis, gads (97). Tāda rakstība ir arī uz speczīmogiem. Arī lielākais dienas laikraksts Diena tā raksta.

Vai tas «veido» Latvijas tēlu, vai tas ir kauna traips «tēla sejā?» Datuma rakstības tradīcijas un noteikumi nav visur vienādi - ne Eiropā, ne pasaulē. Piemēram, saīsinātais datuma pieraksts 12.04.97. Anglijā nozīmē, ka tas ir 1997.gada 12.aprīlis, bet Amerikā tas ir 1997.gada 4.decembris. Lai nerastos pārpratumi, angļu valodā, rakstot datumu, jāuzrāda mēneša nosaukums, piemēram, 4 April 1997, April 4, 1997, April 4th 1997. Latviešu valodā, atzīmējot datumu, vispirms jānorāda gada skaitlis ar četriem cipariem, aiz kura liekams punkts, tad - attiecīgā mēneša diena pēc skaita, aiz cipariem liekot punktu, pēc tam - jāraksta mēneša nosaukums. Datuma rakstīšanu māca jau skolas jaunākajās klasēs. Kā teikts Dz.Paegles Latviešu valodas mācību grāmatā 6.klasei, gada skaitli un datumu parasti raksta ar arābu cipariem, bet gadsimtu - biežāk ar romiešu cipariem. Piemēram, 1997.gada 27.aprīlis, XX gadsimts. Vārds «gads» tiek lietots ģenitīvā, bet mēneša nosaukums var būt gan nominatīvā, gan lokatīvā, piemēram, 1997.gada 27.septembris vai 1997.gada 27.septembrī. Tāds ir parastais datuma pieraksts latviešu valodā, un tas tiek saukts par tekstuālo pierakstu. Šādi rakstot datumu, vārdu «gads» un mēneša nosakumu var arī saīsināt (g., janv., febr., okt. u.tml.), izņemot tikai martu un maiju. Turklāt mēneša nosaukumu tekstuālajā pierakstā var aizstāt arī ar romiešu cipariem, piem., 1997.g. 27.IV. Taču bieži tiek lietots arī cits - tā sauktais cipariskais datuma pieraksts, kurā ar diviem cipariem vispirms tiek norādīts datums, pēc tam mēnesis un gads. Ja attiecīgais datums vai mēnesis pēc būtības atbilst tikai vienam ciparam, tad šī cipara priekšā rakstāma nulle, un aiz katras divu ciparu grupas liekams punkts, piemēram, 27.04.97. Tādējādi šeit atzīmēts 1997.gada 27.aprīlis. V.Skujiņas grāmatā Valsts valodas prasmei lietvedības dokumentos (Rīga, 1993.), kurā ir akceptēta šāda datuma rakstība, norādīts, ka gada skaitlis sakarā ar tuvojošos gadsimta miju arhīva glabāšanā nododamajos dokumentos jāraksta nesaīsināti: 27.04.1997. Cipariskajā pierakstā nav pieļaujama jaukta laika vienību secība (piemēram, ar mēneša skaitli beigās) un nav vēlams tekstuālā un cipariskā pieraksta apvienojums, piem., 1997.g. 5.03. Mūsu valstī datuma pierakstu oficiāli reglamentē Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumi, kurus 1996.gada 23. aprīlī izdevis LR MK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits