Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies

Kā pie Vidusjūras

Itāļu un franču ēdienu klasika Latvijas apstākļiem Kartupeļu klimpas interesantā mērcē, pareizi izcepts steiks - Tiramisu pavāri Mārtiņš Zakevics un Pjetro Gaspāre piedāvātā receptes ar rozīnīti Grilēts steiks franču gaumē Liellopa fileju griež 5-6 cm biezos gabalos. Apcep no abām pusēm un aptuveni uz astoņām minūtēm iešauj līdz 180 °C sakarsētā krāsnī.

Steikam jāiznāk vidēji ceptam - iekšpusei jābūt rozīgai, bet vairs ne asiņainai. Steiks tiek pasniegts, uzliekot virsū sviesta piciņu. Piedevās - cepti kartupeļi un Ratatouille stilā sagatavoti dārzeņi. Baklažānus, papriku, cukīni, kabačus, tomātus sagriež vienādos gabaliņos, sīpolus un ķiplokus sakapā, visu viegli apcep olīveļļā, pievienojot timiānu un rozmarīnu (vēlams, svaigu), sāli un piparus. Veikalos var nopirkt arī sauso Ratatouille garšvielu maisījumu. Laba piedeva - tā sauktā gravy mērce, ko ideālā variantā gatavo, 24 stundas vārot teļa kaulu buljonu, kam pievienots sarkanvīns. RIMI un citviet var nopirkt gravy pulveri. Steika nosaukums nācis no senskandināvu steikjo - «cept uz iesma». Šā ēdiena gatavošanas metodes dažādās valstīs ir atšķirīgas, bet ļoti svarīgs ir izmērs, griezums no konkrēta liellopa filejas apvidus un izcepšanas pakāpe. Gnocchi di Patate 1 porcijai - 300 g vārītu, nomizotu kartupeļu - 100 g miltu - 2 olas - sāls Mērcei - 50 g Pesto - 100 g saldā krējuma Ar rokām samīca kartupeļus, piesit olas, pieber miltus un pievieno sāli pēc garšas. Masu izrullē viena centimetra biezumā, sagriež mazos, garenos kvadrātiņos (aptuveni 1x2,5 cm). Tos met verdošā ūdenī. Klimpiņas ir gatavas, kad ir uzpeldējušas. Mērcei uzsilda saldo krējumu, līdz sāk burbuļot, iemaisa Pesto un pavāra dažas sekundes. Arī mērcei var pievienot sāli, ja vajadzīgs. Gatavos gnocchi ber katliņā ar mērci, visu vēl uzvāra, lai uzsit burbuli. Liekot šķīvjos pa porcijām, pārrīvē ar Parmesan sieru. Gnocchi var būt gatavoti ne tikai no kartupeļiem, bet arī pastas (makaronu) mīklas vai mannas. Šīs itāļu klimpas pasniedz līdzīgi pastai - pārlejot ar mērci. Dženovā izgudrotais pesto biezenis, kura galvenā sastāvdaļa ir baziliks, tagad nopērkams daudzos veikalos, tā receptes atradīsiet pavāru grāmatās, kur aprakstīta Vidusjūras virtuve, kā arī Dienas 2000.gada 5.maija Ēdienu lapā. Pjetro Gaspāres versijai vajadzīgs svaigs baziliks, ķiploks, olīveļļa, ciedru rieksti, sāls, pipari un Pecorino siers. Tiramisu 1 plātnei (10 porcijām) - 1 kg Mascarpone siera - 10 olas - 100 g cukura - rums pēc garšas - kakao - olu cepumi, ko var nopirkt RIMI Vaniļas mērcei - 3 olu dzeltenumi - 100 g cukura - 200 g saldā krējuma - kripatiņa vanilīna Olas sakuļ ar cukuru, pievieno Mascarpone un rumu. Vislabāk kult ar roku, ne mikserī, līdz izveidojas krēmīga masa. Veidnē liek kārtu ar rumu piesūcinātu cepumu, kārtu siera masas, atkal cepumus, vēlreiz masu. Visu pārkaisa ar kakao. Visas mērces sastāvdaļas saputo verdoša ūdens peldē. Saldo krējumu pievieno pašu pēdējo. Tiramisu pirms pasniegšanas vismaz stundu patur ledusskapī, mērci atdzesē. Dekorē ar ogām. Tiramisu, atsvaidzinošo itāļu desertu, par godu hercoga Kozimo III Mediči vizītei izgudrojis kāds Toskānas pavārs. Viesi saldēdiens tā sajūsminājis, ka viņš paņēmis recepti līdzi uz Florenci. Krēma pamatā esošais Mascarpone ir Lombardijā cēlies ne pārāk trekns krējuma siers, bet biskvītu tradicionāli gatavo no savoiardi (angliski - ladyfingers) - pirksta formas cepumiņiem, ko var piesūcināt ne tikai ar rumu, bet arī kafiju un kafijas liķieri, stiprinātu vīnu, brendiju. Par nosaukumu - itāliski «izvēlies mani»! - esot jāpateicas šā deserta kādreizējai popularitātei Venēcijas kurtizāņu vidū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits