Sveču karuselis Ražotnē ož pēc parafīna un ir silts. Katlā kūp uzkarsēts parafīns. Ik pa brīdim tajā tiek iemērkta konstrukcija ar uztītiem diegiem. Karuselis ar diegiem iet uz riņķi, kamēr uzaug svece. Tā būs gaiši zaļa. Šī ir viena no vecākajām sveču liešanas metodēm, kurā var iegūt īpaši kvalitatīvas sveces. Tās labi deg un nenopil, jo dakts ir tieši vidū. Vertikāli mērcot, uzaug koniskas sveces. Agrākos laikos sveces veidoja līdzīgi. Lina pavedienu mērca silītē ar uzkarsētiem aitu taukiem desmitiem reižu. Dedzinot sveces kūpēja un, sākoties siltākam laikam, kusa. Tikai karaļnamos un baznīcās bija bišu vaska sveces, kas nedūmoja. Kopš tiem laikiem daudz kas ir mainījies. Cilvēki ir iemācījušies taukus sašķelt, iegūt taukskābes, kuru kušanas temperatūra ir daudz augstāka. Tauki tiek iegūti no augu valsts - palmām. Viens no taukskābju maisījumiem stearīns ir balts kā sniegs, un viens no maisījumiem svecēs veido leduspuķes rakstu. Parafīna morss Sveces tiek gatavotas arī ar presēšanas metodi. Tā taisa kantainas un apaļas sveces. Vispirms parafīns, kas klučos sakrauts ražotnē, pārtop sīkos, baltos graudiņos un tad tiek presēts formās. Tā var iegūt tikai baltas sveces. Krāsainās taisa ar liešanu formās, un process nedaudz atgādina darbību ap lielu svētku galdu. Kā citādi lai nosauc aktīvu rosīšanos ar tējas kannu rokās pie garenām metāla glāzēm. Ja vēl lejamais ir tumši sarkanā krāsā, nepārprotami rodas asociācijas ar karstvīnu vai vismaz morsu. Kad parafīns formā nedaudz sacietē un saraujoties iekrīt uz iekšu, parafīnu lej klāt vēl. Firmas veikaliņā pie gaiši zilā krāsā krāsotās ražotnes korpusiem, apgriežot otrādi šādā veidā ražotas sveces, var redzēt papildinājuma pēdas. Kad sveci izņem no formas, tā nokļūs pie sveču galdniekiem. Katrai tieši pa vidu izurbj caurumu un iever parafīnā mērcētu diegu. Taču neatkarīgi no tā, ar kādu metodi sveci ražo, katra ir rūpīgi jāapskata un jānotīra, pirms iesaiņo prom vešanai. Dobeles sveču ražotne Kur atrodas? Dobelē, Uzvaras bulvārī 22 Ko piedāvā? Ekskursija gida pavadībā pa sveču ražotni un stāstījums par dažādu tautu sveču dedzināšanas tradīcijām un sveču ražošanas vēsturi Cik maksā? Ekskursijas ir bezmaksas Informācija 37-07013 (ekskursija jāpiesaka iepriekš)
Kā top sveces
Eiropas un mūsu zemes sveču dedzināšanas tradīcijas var uzzināt
Dobeles sveču ražotnē. Latvieši pēdējos gados sveces esot sākuši
dedzināt ne tikai kapos un Ziemassvētkos, bet arī ikdienā - tāds
īsumā ir mūsu gida Māra secinājums par latviešu sveču dedzināšanas
kultūru. Lielākā daļa Dobeles sveču nonāk Eiropas valstīs, kur
katrs cilvēks gadā vidēji izlieto 12 kilogramus sveču atšķirībā no
Latvijas, kur tās dedzina vairāk nekā desmit reižu mazāk.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

