Skābpiena produktos esošās antibiotikas kavē kaitīgu mikroorganismu rašanos, bet pienskābes baktērijas nomāc pūšanas procesus zarnās un mazina indīgu savienojumu veidošanos. Tā kā pienskābes baktērijas - lakto un bifido - ievērojami uzlabo zarnu mikrofloru, jaunākajiem piena produktiem tās tiek speciāli pievienotas. Piena produkti ar lakto un bifido piedevām ir ļoti ieteicami cilvēkiem, kas ilgstoši lietojuši antibiotikas un kā rezultātā resnajā zarnā ir izjaukts baktēriju līdzsvars. Lakto, kā arī jogurtus bez cukura, lai izvairītos no liekas tauku uzņemšanas, var izmantot krējuma vietā salātos, mērcēs u.c. Visi skābpiena dzērieni organismā tiek labi sagremoti un izmantoti. Tie pastiprina gremošanas sulas izdali, veicina ēstgribu un palīdz pret kūtru zarnu darbību. Kuri ir visveselīgākie Valsts kontroles dienests Latvijas Pārtikas centrs sadarbībā ar izstāžu sabiedrību BT1 septembrī rīkoja Latvijā ražotu jogurtu un skābpiena dzērienu konkursu. Par konkursa ekspertiem tika izvēlēti Latvijas ārsti - Gastroenteroloģijas centra vadītājs Juris Pokrotnieks, Kardioloģijas centra vadītājs Vilnis Dzērve, onkologs Aivars Stengrevics, dietoloģe Lolita Neimane un LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes dekāne Inga Ciproviča. Produktu vērtēšanā ļoti svarīgas bija laboratoriskās analīzes. Pārsteidzoši, taču analīzes atklāja, ka daži ražotāji uz marķējuma norāda divas un pat vairāk reizes augstāku tauku saturu, nekā tas patiesībā ir produktā, lai gan no veselības viedokļa labāks rādītājs ir tieši zemāks tauku saturs. Tāpat atsevišķi uzņēmumi uz iepakojuma bija norādījuši augstāku bifido baktēriju klātbūtni, ko produktā nevarēja konstatēt. Konkursa protokols nosaka, ka veikto analīžu rezultāti ir konfidenciāli, tādēļ Latvijas pārtikas centrs konkrētus ražotājus Dienai nenosauca. Kopumā visi produkti atbilda vispārīgajiem ražošanas standartiem, un nevienā no produktiem netika konstatēts kaut kas cilvēku veselībai kaitīgs. Tā kā vairāk nekā puse no nāves gadījumiem Latvijā saistīti ar sirds un asinsvadu slimībām, kas savukārt saistītas ar aptaukošanos un piesātināto tauku pārlieku lietošanu uzturā, ārsti iesaka izvēlēties piena un skābpiena produktus ar zemāku tauku saturu, bet ražotājiem pievērst lielāku uzmanību vājpiena jogurtu ražošanai. Eksperti izteica nožēlu, ka ne uz viena iepakojuma nav norādīts, vai produkts pēc raudzēšanas ir termiski apstrādāts vai nav, tātad «dzīvs» vai «nedzīvs», kas patērētājam nav mazsvarīgi. Tā kā konkursā nepiedalījās visi Latvijas skābpiena dzērienu un jogurtu ražotāji, tā rīkotāji atzina, ka iegūtie rezultāti nav pilnīgi pārliecinoši. Taču tie ražotāji, kas piedalījās, ir pierādījuši, ka savu produkciju ir gatavi nodot gan stingram laboratorijas, gan degustatoru vērtējumam.u Konkursam iesniegto produktu vērtējums Jogurti un skābpiena dzērieni tika vērtēti četrās grupās pēc šādiem kritērijiem: Produkta veselīgums Organoleptiskie rādītāji (konsistence, garša, aromāts, krāsa, viendabīgums) Fizikāli ķīmiskie rādītāji Bakterioloģiskie rādītāji Produkta noformējums Zelta medaļa - Diētiskās paniņas, Mālpils PKS Sudraba medaļa - Paniņas, A/S Rīgas piensaimnieks Bronzas medaļa - Tīrkultūra, A/S Smiltenes piens Zelta medaļa - Kefīrs, A/S Bauskas piens Sudraba medaļa - Kefīrs, A/S Vidzemes piens Bronzas medaļa - Kefīrs, A/S Rankas piens Zelta medaļa - Bio lakto, A/S Rīgas piena kombināts Sudraba medaļa - Bifi Life, A/S Cesvaines piens Bronzas medaļa - Biolaktīns, A/S Bauskas piens Zelta medaļa - Ananasu jogurts, A/S Rankas piens Sudraba medaļa - Upeņu jogurts «Zilonītis», A/S Rīgas piensaimnieks Bronzas medaļa - Ābolu un bumbieru jogurts, A/S Vidzemes piens Atzinības rakstu par racionālu piena izmantošanu saņēma A/S Vidzemes piens ar augļu suliņu dzērienu Mega.
Kāpēc raudzēts piens ir veselīgāks
Raudzēta piena produkti no diētas ārstnieciskā viedokļa vienmēr ir vērtēti augstāk nekā svaigs piens. Rūgšanas procesā no piena cukura (laktozes, ko daudzi nepanes) veidojas pienskābe, tādēļ skābos piena produktus atšķirībā no svaiga piena gandrīz panes visi. Rūgšanas process Rūgšanas procesā pienā vairojas B, C un A vitamīni, bet tauku un olbaltumvielu daudzums gandrīz nemainās.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

