Uzglabājot ogas, C vitamīns ļoti slikti saglabājas, jo tur ir ferments askorbināze, kas C vitamīnu noārda. Pavasarī dzērvenes ir tādas pašas kā no purva vāktas, bet C vitamīna tur vairs nav.» Taču tas nenozīmē, ka dzērvenes nav vērtīgas. Tie, kas regulāri ēd dzērvenes, tomēr izvairās no infekcijām un saaukstēšanās slimībām. Kas gan ir dzērveņu noslēpums? Izrādās, dzērvenes ir fantastiski bagātas ar benzoskābi. Tā ir specifiska skābe, kas lieliski nomāc jebkādus iekaisuma procesus. Ja ir iekaisušas locītavas, osteohondroze, slimas nieres vai citas iekaisumu problēmas, dzērvenes tām līdzēs. Dabā nav daudz produktu, kuros būtu dabiskās izcelsmes benzoskābe. Dzērvenēs ir maz nātrija un daudz kālija. Tās lieliski dzesē slāpes, tām piemīt urīndzenoša iedarbība. Ne velti slimniekiem iesaka daudz dzert dzērveņu dzērienu. Dzērveņu sulu ar medu lieto klepus un kuņģa zarnu trakta ārstēšanai. Sulu neiesaka lietot, ja ir kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla un gastrīts ar paaugstinātu kuņģa skābes saturu. Ārīgi dzērveņu sulu lieto galvas mazgāšanai, lai iznīcinātu matu parazītus. Sulas kompresi patur matos 15-30 minūtes un tad izskalo. Dzērvenes var glabāt saldētas. Plānā kārtiņā ogas sasaldē zemā temperatūrā, pēc tam ber maisiņos un liek saldētavā glabāšanai. Ogas var glabāt vienkārši stikla burkās. Tās rūpīgi pārlasa, apžāvē, pilda izkarsētās stikla burkās un aizvalcē ar metāla vāciņu. Dzērvenes mēdz glabāt ūdenī (vieglā sālsūdenī vai cukurūdenī). Ogas pārlej ar novārītu, atdzesētu ūdeni. Taču, tādā veidā glabājot dzērvenes, pazeminās to uzturvērtība. Lielisks ir dzērveņu ķīselis vai padzēriens, taču vislabāk, ja svaigi saspiestām dzērvenēm pierīvē klāt burkānu vai ābolu, piegriež mandarīnu, banānu gabaliņus. Katrs var fantazēt pēc savas gaumes. Saspiestu dzērveņu putriņu (5 -6 ēdamkarotes dzērveņu) pārlej ar verdošu ūdeni, pievienojot tējkaroti medus. Verdošais ūdens iznīcina C vitamīnu, bet nekaitē benzoskābei. Ar dzērveni var dažādot ēdienkarti, pieliekot ogas pie augļu kokteiļa: vīnogas, banāni, mandarīni, bumbieri, āboli + dzērvenes (pat 1/3 no porcijas) un pāri visam - mazliet medus. Dzērvenes pievieno arī salātiem (300 g kāpostu, 2 āboli, 100 g dzērveņu, 2 ēd. k. medus vai 4 burkāni, 100 g dzērveņu, 1 ēd. k. medus). No ogām gatavo ievārījumu, želeju.
Kas dzērvenē ir vērtīgākais
Pēdējās sezonas ogas Latvijas mežos (un arī dažos dārzos) ir dzērvenes. Ja jau oga ir skāba, tad tajā noteikti ir daudz C vitamīna? Dietologs Atis Tupiņš izklīdina šo mītu. «Dzērvenēs ir C vitamīns, taču tā nav pārāk daudz. Kā nu kurā ogā, aptuveni 8-20 miligrami, kas ir ļoti neliels skaitlis (citroniem, āboliem, brūklenēm C vitamīna ir vairāk).
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

