Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Kipra centīsies vienoties ar Krieviju par banku depozītu aplikšanu ar vienreizēju nodevu

Kipras finanšu ministrs Mihalis Saris ieradies Maskavā, lai ar Krievijas varas iestādēm apspriestu jaunu Kipras banku glābšanas plānu, vēsta Krievijas plašsaziņas līdzekļi. Trešdien notiks Kipras finanšu ministra sarunas ar viņa Krievijas kolēģi Antonu Siluanovu.

Kā informē izdevums Wall Street Journal, M. Saris izteiks priekšlikumu ieviest vienreizēju nodokli 20-30% apmērā Krievijas noguldītāju depozītiem Kipras bankās. Krievija apmaiņā pret atbalstu šim piedāvājumam saņems ievērojamu paketi Kipras gāzes kompānijas akciju, kā arī citas priekšrocības darbam Kipras enerģētiskajā sektorā.

Tāpat Krievijas investori varētu saņemt kontroli nodrošinošas pozīcijas to Kipras banku direktoru padomēs, kurās tiks skartas viņu intereses, atzīmē izdevums. Iepriekšējās nedēļas nogalē Gazprom jau izteica Kiprai piedāvājumu uz izdevīgiem noteikumiem piešķirt aizdevumu banku sistēmas glābšanai, apmaiņā pret licenci dabasgāzes ieguvei Kipras ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, tomēr sākotnēji šis piedāvajums tika noraidīts.

Jāatgādina, ka otrdienas vakarā Kipras parlamenta deputāti ar lielu balsu vairākumu noraidīja vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par finanšu sistēmas glābšanu. Pret vienošanās nosacījumiem balsoja 36 deputāti, bet 19 atturējās. Par vienošanos nebalsoja neviens no Kipras likumdevējiem.

Sākotnējā vienošanās paredzēja, ka Kipras banku klientiem par saviem depozītiem jāmaksā vienreizējs „nodoklis”, šādi iekasējot 5,8 miljardus eiro (4 miljardus latu). Atbilstoši palīdzības programmas nosacījumiem noguldītājiem, kuru kontos ir mazāk nekā 100 000 eiro (70 000 latu), būs jāmaksā nodoklis 6,75% apjomā, bet pārējiem – 9,9% apmērā.

Lai gan Kipras Finanšu ministrija mainīja sākotnējo ieceri un paziņoja, ka mazāko depozītu turētāji no ārkārtas nodevas tiks pasargāti, Kipras parlaments atteicās pakļauties prasībai, kuru daudzi deputāti dēvēja par "šantāžu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits