Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kremļa propagandists Kiseļovs uzzīmējis smaidu uz Ziemeļkorejas diktatora lūpām

Kremlim draudzīgi noskaņotā Rossia 1 TV kanāla personības Dmitrija Kiseļova raidījums, izmantojot digitālās fotogrāfiju uzlabošanas tehnoloģijas, "uzzīmējis" smaidu uz Ziemeļkorejas līdera lūpām, ziņo propagandas un viltus ziņu atspēkošanas projekts EU vs Disinformation.

3. jūnija raidījumā Kiseļovs runāja par Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova tikšanos ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čen Unu - ilustrācijai tika izmantots viens no oficiālajiem fotoattēliem, kas izplatīti starptautiskajās ziņu aģentūrās.

Taču, kā pamanīja gan BBC, gan Meduza.io, gan sociālo mediju lietotāji - attēls šķita mazliet citāds. Proti, daudzi ievēroja, ka šajā attēlā, ko demonstrē Rossia 1, Ziemeļkorejas līderis, sarokojoties ar Lavrovu, smaida. Protams, amatpersonām tiekoties, smaidīšana nav nekas unikāls, taču, kā norādīja dažādi pasaules mediji, viņiem nav izdevies starptautiskajās ziņu aģentūrās atrast šādu attēlu. Visos attēlos Kimam ir nopietna sejas izteiksme. 

Arī Diena.lv, izmantojot Scanpix un LETA attēlu arhīvu, nevarēja atrast smaidīgu Ziemeļkorejas līdera attēlu no šī sarokošanās brīža. Jāmin gan, ka citos tikšanās brīžos Kims ir redzams smaidīgs.  

Eu vs Disinformation norāda, ka blogeri un sociālo tīklu lietotāji caurskatījuši visus oficiāli izplatītos materiālus no tikšanās brīža, taču nav konstatējuši "smaida momentu". 

Pats Kiseļovs radio intervijā norādīja, ka bilde ir autentiska. Atšķirības sejas izteiksmēs viņš skaidroja ar moderno kameru slēdža ātrumu, kas ļauj uzņemt lielu skaitu bilžu - gluži vienkārši Kims Čen Uns smaidījis tikai īsu brīdi. 

Opozicionārs Iļja Jašins jokojis, ka tagad Rossia 1 un Kremlis izmēģina smaidu uz Ziemeļkorejas līdera sejas, bet drīz vien jau krievi smaidīs par cenu paaugstināšanos un subsīdijām oligarhiem. 

Šī ne tuvu nav pirmā reize, kad Kremlim lojāli mediji vai pat valsts iestādes izmanto ar digitālajām tehnoloģijām saistītas manipulācijas metodes. Portāls Diena.lv jau vairākas reizes vēstījis par gadījumiem, kad ilustrācijām tiek izmantoti kadri no videospēlēm. Pagājušā gada novembrī Krievijas Aizsardzības ministrija kļuva par interneta lietotāju apsmiekla objektu, kad tā, publicējot ainas no viedtālruņu videospēles reklāmas rullīša, paziņoja par pierādījumiem ASV un Islāma valsts teroristu sadarbībai.

Top komentāri

Zināšanas ir spēks
Z
Kremlinu pašnovērtējums ir tik neticami zems, ka tie pat pie Kremļa būs gatavi pārkrāsot zāli spilgtākā krāsā, lai tikai iedvestu sev kaut kādu falšu pārākuma apziņu.
dd
d
nu...nu kur tādi vaļinki var būt. Skaidri redzams ka smaids fotošopēts
)
)
Pat ja bilde izrādītos autentiska, tad skaidrojums, ka "gluži vienkārši Kims Čen Uns smaidījis tikai īsu brīdi" jau pats par sevi ir ļoti daiļrunīgs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievija izraida divus Latvijas diplomātus

Krievijas Ārlietu ministrijā ceturtdien Latvijas pagaidu pilnvarotajai lietvedei iesniegta nota par divu Latvijas diplomātu izraidīšanu, aģentūrai LETA apstiprināja Latvijas Ārlietu ministrij...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits