Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Krievija izraida žurnālistu, kurš rakstījis par WikiLeaks materiāliem

Krievija kārtējo reizi radījusi bažas par tās attieksmi pret preses brīvību, jo liegusi valstī iebraukt britu žurnālistam, kas līdz šim rakstījis valsts varai ne pārāk glaimojošus materiālus.

Lūkam Hārdingam, laikraksta Guardian Maskavas korespondentam, ieceļošana liegta pēc decembrī publicētās rakstu sērijas par skandalozās vietnes WikiLeaks materiāliem, kurā žurnālists aprakstījis Krieviju. Lai gan varas iestādes nav pamatojušas izraidījuma iemeslus, Guardian min, ka tie cieši saistīti ar publikācijām, kurās L. Hārdings, balstoties uz WikiLeaks materiāliem, Krieviju attēlojis kā mafijas kontrolētu valsti, kas par tādu kļuvusi, pateicoties toreizējā prezidenta Vladimira Putina veidotajai varai.

Kā kāds drošībsargājošo iestāžu pārstāvis norādījis Newsru.com, žurnālists izraidīts no valsts, jo iekļuvis «melnajā sarakstā». Oficiāli gan Krievija to nav komentējusi. Arī Lielbritānijas pārstāvjiem nav izdevies gūt paskaidrojumus par pirmo britu žurnālistu, kurš esot izraidīts no Krievijas kopš aukstā kara beigām. Laikraksta galvenais redaktors Alans Rasbridžers uzsvēris, ka tas rada nopietnus draudus preses brīvībai.

Krievijas drošībsargājošās iestādes jau pirms tam pievērsušas žurnālistam pastiprinātu uzmanību. L. Hārdings intervējis 2010. gada Maskavas metro sprādzienā vainotās teroristes pašnāvnieces tēvu, bet pagājušajā aprīlī, strādājot Ingušijā, pat īslaicīgi aizturēts.

Viņš jau novembrī brīdināts, ka nesaņems vīzas pagarinājumu, jo bez speciālas atļaujas devies uz Krievijas politiski nestabilajiem reģioniem, raksta The New York Times. Tomēr Guardian Maskavas korespondentam tika piešķirta nu jau anulētā vīza, kuras derīguma termiņam būtu jābeidzas tikai 31. maijā.

Žurnālists ielidoja Maskavā nedēļas nogalē, taču uzreiz tika aizturēts un ar pirmo lidmašīnu nosūtīts atpakaļ. «Jums Krievija ir slēgta,» bija vienīgais lidostas drošības dienesta darbinieku paskaidrojums L. Hārdingam, kurš pēdējos divus mēnešus pavadījis Londonā, rakstot par WikiLeaks materiāliem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits