Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Krievija transportē Iskander raķetes uz Kaļiņingradu (papildināts 19:02)

Krievijas Baltijas jūras flote, izmantojot civilo transportlaivu, pārvieto Iskander raķešu sistēmu no Krievijas ostas Ustjlugā uz Kaļiņingradu, atsaucoties uz "labi informētu avotu" ziņo Igaunijas sabiedriskais radio. 

Kuģi, kas pārvieto raķešu sistēmu, sauc Ambal, un paredzams, ka tas Kaļiņingradā ieradīsies šodien. 

Kā ziņo ERR, Iskander raķešu sistēma radīta, lai iznīcinātu stratēģiskus mērķus 500 līdz 700 kilometru rādiusā. Pēc Igaunijas žurnālistu aprēķiniem, raķetes no šīs sistēmas varētu sasniegt Polijas dienvidus vai Somijas vidieni. Rīga atrodas nepilnu 400 kilometru attālumā no Kaļiņingradas, savukārt Tallina - nedaudz mazāk kā 700. 

Tiesa gan, jānorāda, ka raķetes, arī atrodoties Ustjlugā, kas ir netālu no Sanktpēterburgas un Igaunijas robežas, tāpat varētu sasniegt Baltijas valstu galvaspilsētas. 

Lietuvas Aizsardzības ministrija ziņu aģentūrai BNS atteikusies sīkāk komentēt Igaunijas portāla informāciju par Iskander pārvietošanu uz Kaļiņingradas apgabalu, bet norādījusi, ka Krievijas militārie manevri jau kādu laiku vieš satraukumu.

"Negaidītas karaspēka pārbaudes, bruņojuma savilkšana Kaļiņingradas apgabalā un jau ne vienreiz vien izteiktie Krievijas plāni par raķešu Iskander dislocēšanu mums vienmēr radījuši bažas un satraukumu. Tas nepalīdz veidot uzticēšanās un drošības atmosfēru," norādījis aizsardzības ministra Juoza Oleka preses sekretārs Vaidots Linkus.

"Mūsu valsts atbildīgās institūcijas pastāvīgi apmainās ar izlūkošanas informāciju ar citām NATO valstīm un vērīgi seko situācijai pie mūsu un visas alianses robežām. Izlūkošanas informāciju mēs nekomentējam," viņš piebildis.

Šā gada martā publiskotajā Lietuvas militārā izlūkdienesta pārskatā norādīts, ka Iskander dislocēšana Kaļiņingradas apgabalā, par ko tiek bieži runāts publiskajā telpā, Lietuvai būtu bīstama galvenokārt tādēļ, ka šos raķešu kompleksus varētu izmantot, lai traucētu NATO sabiedroto darbības reģionā, bet izmantot tos pret mērķiem Lietuvas teritorijā nebūtu vajadzības, jo tam teorētiski pietiktu jau ar pašreizējo potenciālu.

Tikmēr Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālleitnants Riho Terrass portālam Eer.ee norādījis, ka Krievijas pēdējā laika darbības liecina, ka tā vēlas aizvien vairāk nostiprināt kontroli pār Baltijas jūru un tās pieejām, lai kontrolētu to tāpat kā Melno jūru, un šī vēlme tiklab ar gaisa telpas pārkāpumiem, kā Iskander pārvietošanu tiek demonstrēta Ziemeļatlantijas līguma organizācijai.

Saistot pēdējā laika notikumus ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina nesenajiem izteikumiem, Terrass atzinis, ka Krievijas izturēšanās Baltijas jūras reģionā ir provokatīva.

Ballistisko raķešu sistēma Iskander, kas iekļauta Krievijas armijas bruņojumā kopš 2006.gada, ir paredzēta stratēģiski svarīgu objektu iznīcināšanai, un tās darbības rādiuss ir no 50 līdz 500 kilometriem, bet pēc dažiem datiem - līdz 700 kilometriem.

ERR atsaucas uz žurnālu Diplomaatia, kas raksta, ka Kaļiņingradā dislocētā 152.raķešu karaspēka brigāde 2012. un 2013.gadā, iespējams, iepazīstināta ar Iskander, kas no Kaļiņingradas apgabala var sasniegt objektus līdz pat Polijas dienvidiem vai Somijas vidienei.

Savukārt aģentūra LETA ziņo, ka Krievijas iznīcinātājs Su-27 naktī uz piektdienu nelikumīgi ielidojis Igaunijas gaisa telpā netālu no Vaindlo salas.

Krievijas bruņoto spēku Su-27 bez atļaujas Igaunijas gaisa telpā Vaindlo salas Somu līcī tuvumā ielidoja pulksten 2.38 un Igaunijas gaisa telpā atradās nepilnu minūti, paziņoja Igaunijas bruņoto spēku pārstāvji. Lidmašīnas transponders bija izslēgts, nebija iesniegts tās lidojuma plāns, un tā neuzturēja radiosakarus ar Igaunijas Gaisa navigācijas dienestu.

Igaunijas Ārlietu ministrija piektdien izsauca Krievijas vēstnieku Igaunijā Aleksandru Petrovu un iesniedza viņam notu.

Šis Igaunijā šogad ir piektais tāda veida incidents.

papildināta ziņa ar informāciju par Igaunijas gaisa telpas pārkāpumu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits