Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Krievijas tiesa aizliedz antiislāmisko filmu Musulmaņu nevainība

Maskavas tiesa pirmdien aizliegusi ASV tapušo antiislāmisko filmu "Musulmaņu nevainība", kas izraisīja vardarbīgus protestus vairāk nekā 20 valstīs. Maskavas Tverskas rajona tiesas tiesnesis piekritis prokuratūras argumentiem, ka minētā filma veicinot reliģisko neiecietību Krievijā.

"Prokuratūras prasība ir apmierināta," telefonintervijā aģentūrai AFP apliecināja tiesas preses pārstāve.

Kopš 11.septembra protesti pret filmu "Musulmaņu nevainība" notikuši vismaz 20 valstīs. Tie sākās Ēģiptē un Lībijā, kur bruņotu demonstrantu pūlis iebruka ASV konsulātā Bengāzī, nogalinot Savienoto Valstu vēstnieku un vēl trīs ASV diplomātus.

Tiesa gan, Krievijā, kur mīt vairāki miljoni musulmaņu, plašas demonstrācijas pret filmu nav pieredzētas, un liberāli noskaņotie aktīvisti un vairākas amatpersonas aicināja varasiestādes atbalstīt runas brīvību un neizmantot šo gadījumu, lai vēl vairāk ierobežotu cilvēktiesības Krievijā.

Krievijas cilvēktiesību ombuds pirmdien liecināja tiesā, ka iestājas pret filmas aizliegšanu, bet grupa mākslinieku un liberālo mediju pārstāvju nāca klajā ar atklātu vēstuli prezidentam Vladimiram Putinam.

"Globālā terorisma tumšākie spēki mēģina nobiedēt mūsu civilizāciju un piespiest mūs akceptēt viņu gribu. (..) Neaizliedziet ne šo filmu, ne citus mākslas darbus, kas uztrauc reliģiskos ekstrēmistus," teikts Putinam adresētajā vēstulē.

ASV tapušajā filmā izsmiets pravietis Muhameds un skartas pedofilijas un homoseksualitātes tēmas. Pravietis attēlots guļam ar sievietēm, viņš izsakās par bērnu slepkavošanu un ēzeli dēvē par "musulmaņu pirmo dzīvnieku".

Savukārt filmas sižetā, kura darbība norisinās mūsdienu Ēģiptē, attēloti musulmaņi, kas uzbrūk kristiešiem un dedzina viņu mājas, kā arī musulmaņu drošības struktūru bezdarbība.

Par filmas producentu uzdevies Losandželosā dzīvojošais 55 gadus vecais ēģiptiešu kopts Nakula Basilijs Nakula.

Filma tikusi demonstrēta vienu reizi jūnijā kādā kinoteātrī Holivudā. Tīmekļa videotēkā "YouTube" jūlijā ievietoti divi 13-14 minūšu gari filmas fragmenti angļu valodā. Vardarbīgi protesti islāmā pasaulē sākās pēc tam, kad septembra sākumā tīmeklī parādījās filmas fragmenti arābu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits