Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krieviju ANO Drošības padomes sēdē apsūdz kara noziegumos un barbarismā

Krievija svētdien ANO Drošības padomes sēdē tieši un vairākkārt apsūdzēta kara noziegumos Sīrijā, vēsta The Guardian.Kremlis un Sīrijas režīms smago apsūdzību izpelnījies par brutālo kara taktiku triecienos Bašāra el Asada opozcicionāru kontrolētajām teritorijām Alepo pilsētas austrumos. Proti, Krievija intensīvos uzlidojumos izmantojusi bunkuru iznīcināšanai paredzētas bumbas, kas, pielietotas pret parastas konstrukcijas ēkām, var radīt pamatīgus bojājumus arī blakus esošajām ēkām, pret kurām trieciens netika vērsts.

"Bumbas, kuras paredzētas, lai iznīcinātu militārus, nocietinātus objektus, nu iznīcina dzīvojamās mājas, bumbu patvertnes, nogalinot vai sakropļojot desmitiem, ja ne simtiem civiliedzīvotāju," sēdē pārmetumus izteica Lielbritānijas vēstnieks ANO Metjū Raikrofts. Tāpat Krievija apsūdzēta tādu bumbu, kuras izraisa spēcīgu degšanu, izmantošanā."Aizdedzinošās bumbas, kuras nešķiro savus mērķus, tiek nomestas civiliedzīvotāju apdzīvotos rajonos. Alepo deg. Tam visam "bonusā" par mērķi kļuvusi arī ūdensapgāde, tādējādi atņemot izdzīvošanai vitālu elementu. Īsumā, ir grūti noliegt, ka Krievija ir metusies uz vienu roku ar Sīrijas režīmu kara noziegumu pastrādāšanā," pauda Raikrofts.Arī Francijas vēstnieks ANO Fransuā Delatrs uzsvēra, ka minēto bumbu izmantošana apdzīvotos rajonos ir kara noziegums, kas nedrīkst palikt nesodīts.ASV pārstāve Samanta Pauera izcēla, ka uzlidojumos iznīcināti trīs no četriem palīdzības centriem, kurus izmanto brīvprātīgo glābēju organizācija jeb tā dēvētās Baltās ķiveres. Tādējādi iznīcināts aprīkojums, kas izmantots cilvēku glābšanai no bumbu sagrautajām ēkām. "Tie, kas ir aprakti ēku gruvešos, tagad, visticamāk, arī tur nomirs," skarbu secinājumu pauda Pauera. Viņa pārmeta Kremlim divkosību, norādot: "Brīdī, kad Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pagājušajā nedēļā runāja par miera atjaunošanas centieniem Sīrijā, Krievijas kara lidaparātos tika iekrautas aizdedzinošās bumbas." 

"Tas, ko Krievija sponsorē, nav pretterorisma operācija. Tas ir barbarisms," teica Pauera, aicinot arī citu valstu pārstāvjiem ANO Drošības padomē neklusēt. "Vēsture nebūs glaimojoša tiem padomes locekļiem, kuri cietīs klusu, kamēr notiek šāda postaža," uzsvēra ASV pārstāve un norādīja - vairs nav vietas pasīviem secinājumiem, ka "Alepo tiek bombardēta", tagad ir skaidri jāpasaka, kurš veic bombardēšanu.

Tad, neilgi pirms ar uzrunu uzstājās Sīrijas režīma pārstāvis, gan Lielbritānijas, gan Francijas, gan ASV pārstāvji sēdi pameta, tādējādi paužot protestu pret Sīrijas un Krievijas uzlidojumiem.

Krievijas pārstāvis Vitālijs Čurkins pamiera izjukšanā vainoja Asada režīma opozicionārus, ieskaitot tā dēvētās mērenās opozīcijas grupējumus, kurus atbalsta Rietumvalstis. Tāpat Čurkins arī nevilcinājās paslavēt Damasku par "savaldību" un apgalvoja, ka Asada režīma spēki tikai atbildējuši uz uguni ar pretuguni, un aviācija likta lietā vien tāpēc, lai no pilsētas "izdzītu teroristus, nodarot minimālu kaitējumu civiliedzīvotājiem".

Pirmdiena ir jau piektā diena pēc kārtas, kad mēreno nemiernieku kontrolētās teritorijas, kur pašlaik mitinās aptuveni 275 tūkstoši civiliedzīvotāju, tiek smagi bombardētas. Svētdien uzlidojumos nogalināti 95 cilvēki, no Alepo austrumiem ziņo ārsti. Vēl 398 cilvēki ievainoti, to vidū arī 61 bērns.

"Tas, kas ir noticis pēdējās dienās, ir vārdos neaprakstāms. Vārdos to neizteikt, fotoattēlos to neizteikt," no bombardētajiem rajoniem ziņo ārsts Muhameds Abu Rajabs, kura slimnīcā svētdien vien ievesti 180 nogalināti vai ievainoti cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits