Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Maskavā mītiņā par brīvām vēlēšanām pulcējušies tūkstošiem cilvēku

Maskavas Saharova prospektā sestdien notika varas iestāžu sankcionēts mītiņš Atgūsim sev vēlēšanu tiesības!, kurā saskaņā ar nevalstiskās organizācijas Baltais skaitītājs informāciju piedalījušies teju 50 000 cilvēku, kamēr Krievijas galvaspilsētas Iekšlietu pārvaldes paziņojumā minēts daudz mazāks dalībnieku skaits - 20 000.

Lēsts, ka tik plaša protesta akcija Maskavā iepriekšējo reizi notikusi tikai 2011.gada nogalē, kad cilvēki Bolotnajas laukumā protestēja pret parlamenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Kā lēš nevalstiskā organizācija OVD-Info, kas apkopo statistiku par protesta akciju laikā aizturētajiem, šai dienā Krievijā aizturēti kopumā 245 cilvēki - 146 Maskavā, 86 Sanktpēterburgā, kur notika varasiestāžu sankcionēti piketi, vēl 11 Rostovā pie Donas un divi Brjanskā.

Sestdienas mītiņa dalībnieki Maskavā pieprasīja ļaut septembrī gaidāmajās galvaspilsētas domes vēlēšanās piedalīties neatkarīgajiem kandidātiem un atbrīvot cilvēkus, pret kuriem sākta izmeklēšana par "masveida nekārtībām".

Protesta akcijā piedalījās gan opozīcijas politiķi, gan pazīstami žurnālisti, videoblogeri un jauniešu vidū populāri mūziķi. Kā, atklājot mītiņu, uzsvēra žurnālists Leonīds Parfjonovs, cilvēki Krievijā ir noguruši no nemitīgiem meliem. Runātāju vidū bija arī rakstniece Ludmila Uļicka, vēlēšanām nepielaistais partijas Jabloko politiķis Sergejs Mitrohins un agrāk aizturēto aktīvistu tuvinieki.

Kopumā mītiņš noritēja mierīgi, bet tā noslēgumā atkal sākās aizturēšanas, kad no skatuves opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija vadītā Korupcijas apkarošanas fonda direktora Ivana Ždanova štāba pārstāvis izteica aicinājumu "doties pastaigā prezidenta administrācijas ēkas virzienā", kam daļa mītiņa dalībnieku tiešām sekoja.

Kā ziņots, neilgi pirms mītiņa sākuma policija ielauzās pazīstamās Navaļnija sabiedrotās Ļubovas Soboļas štābā, sarīkoja kratīšanu un aizturēja pašu Soboļu, paziņojot, ka no mītiņa rīkotājiem esot saņemta informācija, ka viņa un citi aktīvisti "gatavojas šā sankcionētā pasākuma laikā rīkot provokācijas". Īslaicīgi tika aizturēti arī žurnālisti, kas tobrīd atradās ēkā, bet pats štābs joprojām tiek bloķēts.

Deviņi cilvēki aizturēti YouTube kanāla Navaļnij Live studijā un nogādāti Krievijas Izmeklēšanas komitejā, kur nopratināti kā liecinieki krimināllietā par "masveida nekārtībām" Maskavā 27.jūlijā.

Divās iepriekšējās nesankcionētajās protesta akcijās Krievijas galvaspilsētā varasiestādes aizturēja aptuveni 2400 cilvēkus.

papildināta visa ziņa

 

Top komentāri

No malas
N
Viņu tv kanāli tāpat pateikt, ka atnāca 250 un arestēti 900 un pārējā krievija par to neko neuzzinās.
Putleram bikses trīc
P
Bet no tautas spriestā soda viņš neizmuks.
P
P
Cik labi,ka pie mums nekas tāds nav iespējams.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits