Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Negrib dzīvot banku aplaupītāja vārdā nosauktā ielā

Liepāja, 11.janv. Liepājnieks Arnolds Šablovskis ierosinājis Liepājas domei mainīt Jēkaba Dubelšteina ielas nosaukumu, jo nevēlas dzīvot ielā, kas nosaukta banku aplaupītāja vārdā. Šādas pārdomas A.Šablovskim radušās pēc somu žurnālista Jukas Rislaki raksta Rokas augšā! Latvieši nāk! izlasīšanas (Diena, 1998.

gada 20.novembris). Rakstā minēts, ka sociāldemokrāts, 1905.gada revolucionārs Jēkabs Dubelšteins, iesauka Jēpis, gan Latvijā, gan Somijā revolūcijas vārdā piedalījies banku aplaupīšanā. Liepājas domes deputāti lūguši vēsturnieka eksperta Gunāra Silakaktiņa viedokli par ielas nosaukumu, savukārt eksperts aicinājis, lai vēstures faktus izvērtē Liepājas Pedagoģiskās akadēmijas (LPA) sociālo zinātņu katedra un Saeimas sociāldemokrātu frakcija. Atbildē LPA eksperti iesaka uzmanīgi izvērtēt vēsturi, izvairoties no krasi galējām nostādnēm, un piebilst, ka franči arī nav izsvītrojuši no savas vēstures Lielo franču revolūciju, lai ko tā būtu nesusi sev līdzi. Savukārt Saeimas sociāldemokrātu frakcija, iespējams, šo jautājumu apspriedīs nākamnedēļ. G.Silakaktiņš uzskata, ka Liepājā jau pietiek nepārdomāti pārdēvētu ielu. «Tā ir mūsu vēstures projām sviešana, kas deformē mūsu vēsturisko atmiņu un mugurkaulu,» sarunā ar Dienu tēlaini izteicās G.Silakaktiņš, «lielajā pārdēvēšanas vilnī 1992.-1993.gadā man izdevās nosargāt no pārdēvēšanas 1905.gada ielu (agrāk caram Nikolajam II par godu saukta Paviljona iela), Matīsa Gūtmaņa (bijusī Karlīnes), Ferdinanda Grīniņa (bij. Annas) ielu. Gūtmanis, Grīniņš un Dubelšteins bija piektā gada revolucionāri un visus trīs 1906.-1907.gadā nošāva cara žandarmi. Dubelšteina (agrāk Marijas) ielas pārdēvēšana būtu tikai iesākums, lai vispār svītrotu jaunāko laiku vēsturi un latviešiem traģisko 1905.gadu no atmiņas. Jau esam izmetuši jaunstrāvnie-ka Jaņa Jansona-Brauna vārdā nosaukto ielu, kāda Liepājā bijusi trīsdesmitajos gados.» Tomēr citas piemiņas zīmes, pieminekļi Liepājas ielās vai ielu nosaukumi Latvijas brīvvalsts laikos nav atgādinājuši Piektā gada notikumus - atmiņas par tiem Liepājā kopusi 1905.gada vēstures biedrība, stāstīja G.Silakaktiņš. Dubelšteina iela pie tagadējā nosaukuma tikusi 1955.gadā, kad savu vārdu dabūjusi arī tagadējā Sudrabu Edžus (Andreja) iela un Eduarda Veidenbauma (senāk - Tiklo jeb Dievbijīgo*) iela. Arī pa kādam šo ielu iedzīvotājam nākuši pie G.Silakaktiņa ar lūgumu atdot ielām senos vārdus, jo, viņuprāt, ne visu paaudžu jaunatnes cienītais dzejnieks Veidenbaums esot pelnījis tādu ielu, ne Dullā Daukas autors Sudrabu Edžus, kurš, strādādams laikrakstā Krievijas Cīņa, esot zākājies par Latvijas brīvvalsti.u - Frommen (strasse) (vāc.) - dievbijīgs (iela)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits