Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

papildināta (16:20) - Sīrijas nemiernieku it kā nogalinātais Krievijas ģenerālis atrodas Maskavā

Brīvas Sīrijas armijas pārstāvji paziņojuši, ka speciālas operācijas gaitā nogalinājuši Krievijas armijas ģenerāli. Videoieraksts ar šādu paziņojumu 7. augustā parādījās Youtube kontā syrianewfuture, kurš, domājams, pieder tā dēvēto nemiernieku armijai. Paziņojums ir sniegts arābu valodā, ar subtitriem angļu valodā.

Šajā ierakstā tā dēvētās nemiernieku armijas pārstāvis, kas sauc sevi par apakšpulkvedi Madžidu al Saidu Ahmadu (Majeed Al-Sayed Ahmad) paziņo, ka speciālas operācijas gaitā, kuru īstenojušas atsevišķas Brīvās Sīrijas armijas apakšvienības, nogalināts Krievijas ģenerālis Vladimirs Petrovičs Kodžijevs (Vladimir Petrovich Kojyev), kurš it kā bijis Sīrijas aizsardzības ministra padomnieks. Kopā ar ģenerāli nogalināts arī viņa tulks Ahmads Ajuks (Ahmad Ayooq). Tāpat uzbrukuma laikā tā dēvētās opozīcijas kaujinieki ieguvuši arī „vairākus svarīgus dokumentus un kartes”.

Pēc apakšpulkveža M. Ahmada vārdiem, šis notikums ir kārtējais no soļiem pretim valsts atbrīvošanai no „Asada bandas”. Tāpat paziņots, ka šis faktu pierāda „krievu līdzdalību noziegumos pret Sīrijas tautu”.

Atbildot uz šo apgalvojumu, Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka aktīvajā Krievijas armijā nav neviena ģenerāļa ar uzvārdu Kodžijevs vai tam līdzīgu uzvārdu. Ministrijas pārstāvis arī norādīja, ka gadījumā ja tā dēvēto nemiernieku paziņojums ir taisnība, tad runa var būt vai nu par kādu atvaļinātu Krievijas militārpersonu, vai arī par kādas citas bijušās PSRS valsts armijas pārstāvi, jo pēdējos parasti dēvē par „krieviem”.

Jāpiebilst, ka sākotnēji virkne Krievijas plašsaziņas līdzekļu vēstīja, ka valsts Aizsardzības ministrija paziņojusi arī, ka Krievijas armijā nekad nav bijis ģenerāļa ar tādu vai līdzīgu uzvārdu, tomēr pēc tam ministrijas amatpersonas precizēja, ka runa ir tikai par aktīvajā dienestā esošajām militārpersonām.

Savukārt Krievijas informācijas aģentūra Interfax, atsaucoties uz vārdā neminētu avotu Krievijas spēka struktūrās vēstīja, ka viens no Sīrijas aizsardzības ministra padomniekiem „pirms kāda laika” bijis Krievijas armijas ģenerālmajors Vladimirs Kožijevs, kurš šobrīd atvaļinājies no aktīvā dienesta un dzīvo Maskavā. Aģentūras informācijas avots īpaši uzsvēris, ka V. Kožijevs ir pie labas veselības un pēdējā laikā nav devies ārpus Krievijas.

Nedaudz vēlāk noskaidrojās, ka Sīrijas tā dēvēto nemiernieku parādītajos, it kā nogalinātā Krievijas ģenerāļa dokumentos ir redzams atvaļinātais ģenerālmajors Vladimirs Kužejevs, kurš Sīrijā dienējis pirms vairākiem gadiem. V. Kužejevs Maskavā arī tikās ar žurnālistiem, ļaujot viņiem pārliecināties, ka tiešām ir ļoti līdzīgs attēlā redzamajam "Krievijas ģenerālim".

Jāpiebilst, ka visi Krievijas padomnieki un militārie konsultanti vismaz oficiāli atstāja Sīriju 2011. gada martā, kad valstī sākās nemieri. Krievija vairākkārt uzsvērusi, ka Sīrijā nav tās padomnieku un konsultantu, taču arī nav izslēgusi iespēju, ka Krievijas pilsoņi varētu pildīt šādus pienākumus "privātā kārtā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits