Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

papildināta - Saharova balvu saņems Krievijas organizācija Memoriāls

Eiropas Parlamenta (EP) Saharova balva par domas brīvību 2009.gadā ir piešķirta Oļegam Orlovam, Sergejam Kovaļevam un Ludmilai Aleksejevai, kas pārstāv nevalstisko organizāciju Memoriāls un citus Krievijas cilvēktiesību cīnītājus. Par to ceturtdien Strasbūrā paziņoja Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Ježijs Buzeks.

Balvu kopā ar čeku 50 000 eiro vērtībā pasniegs Strasbūrā svinīgā ceremonijā 16.decembrī.Padomju atomfiziķa un Nobela Miera prēmijas laureāta Andreja Saharova (1921–1989) vārdā nosaukto balvu par domas brīvību EP piešķir kopš 1988.gada. Ar to Parlaments godina personas un organizācijas, kas sniegušas nozīmīgu ieguldījumu cīņā pret apspiešanu un neiecietību. Balva ir viens no veidiem, kā EP veicina cilvēktiesības un demokrātiju pasaulē.

Kā informē Eiropas Tautas partijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis, Krievijas organizāciju prestižajai balvai kopā ar baltiešu un poļu kolēģiem bija izvirzījusi Eiropas Parlamenta Ārlietu komitejas deputāte Inese Vaidere (PS, ETP grupa).

«Balva tiek piešķirta laikā, kad Krievijā pasliktinās situācija demokrātijas jomā. Aizstāvot demokrātiju Krievijā un bijušajās PSRS republikās, kā arī cīnoties par totalitārisma represiju vēstures arhīvu publiskošanu, Memoriāls ir pastāvīgi apdraudēts. Ir nogalināti vairāki organizācijas dalībnieki - cilvēktiesību aizstāvji, taču slepkavas joprojām nav atklāti un noziegumi palikuši nesodīti. Esmu gandarīta, ka varēju kopā ar kolēģiem izvirzīt Memoriālu Saharova balvai un ka tā ir šai organizācijai piešķirta,» uzsver Inese Vaidere.

Jau kopš dibināšanas pirmsākumiem Memoriāls ir nenogurstoši darbojies, lai izveidotu publiski pieejamu vēsturiskās izpētes arhīvu par totalitārisma represijām. Patlaban biedrības darba uzmanības centrā ir cilvēktiesību pārkāpumu apkarošana bijušo padomju valstu konflikta zonās, aktīvi aizsargājot bēgļus, diskriminācijas un politisko represiju upurus. Organizācijas pirmais vadītājs bija zinātnieks Andrejs Saharovs, kura vārdā ir nosaukts ir Eiropas Parlamenta atzinības apbalvojums.

Savulaik Saharova balvu saņēmis bijušais ANO vadītājs Kofi Annans un bijušais Dienvidāfrikas prezidents Nelsons Mandela.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits