24 stundās tas izies cauri gremošanas traktam, neradot nekādu skādi vai pretreakciju. Skaidrs, ka zelta stieni uz šķīvja neviens neliek. Mazās zelta plēksnītes dārgos restorānos izmanto tikai ēdiena, galvenokārt deserta un kokteiļu, rotāšanai. Interesanti, ka zelta ēšana nav mūsdienu jaunbagātnieku ekstravagance — ar zeltu ēdienu rotājušas augstdzimušas personas jau viduslaiku Eiropā.**Kobes steiks **
Tik tiešām kūst uz mēles — saka par liellopu gaļu, ko
ražo provincē pie Kobes pilsētas Japānā. Waygu šķirnes lopiem tiek dota
vislabākā zāle, tos katru dienu ieskā un masē. Rezultāts ir apbrīnojami
maigs steiks. Cena nav tik "maiga" — Ls 300—400 par kilogramu
Fugu zivs
Šī zivs izceļas ne tikai ar to, ka ir īpaša delikatese
Japānā jau kopš sendienām, bet arī ar pagatavošanas veidu. Zivs ir
ārkārtīgi indīga, un, nepareizi to pagatavojot, ēdēji var pat noslāpt.
Tomēr drosminieku fugu nogaršot netrūkst. Nebaida pat cena — Ls 70—160
par kilogramu
Irāņu kaviārs.
Zivs ir neglīta un nerada šaubas, ka izdzīvojusi kopš
dinozauru laikiem. Arī garšo ne pārāk labi, taču spēj izdēt "zelta
olas", par kurām sajūsminās gardēži. Runa, protams, ir par stori.
Pasaulē izdzīvojušas tikai 24 storu sugas, no tām piecas dzīvo Kaspijas
jūrā, bet tikai no četrām iegūst apjūsmoto kaviāru. Zivju "slaukšana"
ir diezgan delikāta — zivij jābūt dzīvai, jo mirstot tā izdala rūgtu
sekrētu, kas sabojā ikru garšu. Dārgākais ir irāņu ražotais kaviārs
Almas jeb Dimants. Cena no Ls 1500 par kilogramu
Kartupeļi La Bonotte
Dārgākie kartupeļi ir šķirne La Bonotte, kas tiek
audzēta Francijas salā Nuarmutjē. Specifisko garšu dod mēslošana
vienīgi ar jūraszālēm, kā arī skarbais Atlantijas okeāna klimats.
Kilograms maksā pat Ls 350
Baltās trifeles
Par dārgākajām sēnēm uzskata baltās trifeles, kas nāk
no Pjemontas apgabala Itālijas ziemeļrietumos. Cena šķiet fantastiska —
Ls 1600—5000 par kilogramu. Rekordu pirms nepilniem diviem gadiem
uzstādīja kāds Makao kazino īpašnieks, pusotru kilogramu smagu balto
trifeli izsolē nopērkot par 330 000 ASV dolāru. Togad tas bija
lielākais rudens atradums
Heidsieck
Šis šampanietis izceļas nevis unikālu garšas īpatnību, bet gan
vēsturisko piedzīvojumu dēļ. 1916.gadā franču vīna darītava Heidsieck
& Co. Monopole nosūtīja 1907.gada ražas šampanieti Krievijas caram
Nikolajam II. Kravu veda neitrālās Zviedrijas kuģis, taču to tik un tā
Somu līcī torpedēja vācu zemūdene. Pirms 11 gadiem entuziasti no
dzelmes izcēla aptuveni 2000 pudeļu, un tās kļuva par iekārotu trofeju
— vienas pudeles cena izsolē sasniedza 125 000 latu
Kafija Kopi Luwak
Šis ir ne tikai dārgākais, bet arī dīvainākais
kafijas veids. Dzērienu iegūst no pupiņām, kas izgājušas caur
Indonēzijā dzīvojošā civetkaķa vēderu. Savvaļas dzīvnieka kuņģis nespēj
pupiņas pārstrādāt, toties skābe tām piešķir unikālu garšu. Ls 140—700
par kilogramu
Šķiņķis Jamķn Ibérico de Bellota
Ibērijas melnās šķirnes cūkas
lielākoties tiek audzētas pie Spānijas un Portugāles robežas. Tām ļauj
ganīties plašā aplokā, bet baro tikai ar ozolzīlēm. Viena gaļas
kilograma cena svārstās no 100 līdz 200 latiem
Alus Vintage Nr.1
Dāņu alusdarītava Jacobson Brewhouse"s piedāvā brūvējumu, kura īpašais
aromāts un garša tiek saglabāta ar vasku pārklātu korķi. Arī cena ir
īpaša — Ls 200 par pudeli
Tēja Tie Guan Yin
Par pasaulē dārgāko tēju uzskata Ķīnas dienvidaustrumu krastā audzēto
zaļo tēju Tie Guan Yin, ko var tulkot kā "Dzelzs dieviete kaisle".
Kilograms var maksāt pat Ls 3000
Safrāns
Safrāns nenoliedzami ir dārgākā garšviela pasaulē. Uzskata, ka to audzējuši jau senie grieķi gan astronomiskos, gan medicīniskos nolūkos. Lai iegūtu kilogramu kaltēta safrāna, nepieciešams aptuveni 100—150 tūkstošu safrāna krokusu ziedu — lauks aptuveni divu futbola laukumu lielumā. Kilograma cena
svārstās no 600 līdz pat 6000 latiem

