Tās karaliskais galms gan palīdzējis veidot Taizemes kulturālo identitāti, gan arī atradis veidus, kā taizemiešu virtuvi «vest» ārpus pussalas robežām, - raksta The Oxford Companion to Food. Talantīgākie jaunie pavāri tiek aicināti praktizēties galma virtuvēs. Vēl vairāk - Taizemes karaļi paši ir rakstījuši pavārgrāmatas. Lai gan līdz asarām asa un pikanta, eiropietim Taizemes virtuve patīk, jo satur ļoti maz tauku (ķīniešu virtuve ir treknāka). Ēdieni ir viegli un ātri pagatavojami. Pamatēdiens - rīsi Rīsi ir Taizemes ekonomikas pamats un arī pamatēdiens ikvienā taizemiešu maltītē. Aicinājums sēsties pie galda viņu valodā skan kin khao, kas tulkojumā nozīmē - ēst rīsus. Pie rīsiem ēd piedevas - maigas kokosriekstu piena vai asas zupas, karija gaļas un zivju ēdienus, viegli apceptus dārzeņus, asus salātus. Taizemiešu rīsi nekad nav irdeni, drīzāk saķepuši, lipīgi basmati vai aromātiskie jasmīnu rīsi. Visi ēdieni tiek pasniegti vienlaikus. Visiem kopā tiem jādod viena no austrumu virtuves piecām pamatgaršām - asa, skāba, sāļa, salda vai rūgteni riekstaini eļļaina. Ēd vai nu ar pirkstiem, vai dakšiņu un karoti. Ēšana tieši no dakšiņas norāda uz sliktām manierēm. Dakšiņa tiek izmantota, lai ēdienu iedabūtu karotē. Irbuļus izmanto, lai ēstu nūdeļu ēdienus. Ietekmju sajaukums Oriģinālā taizemiešu ēdienkarte sastāv no dārzeņiem, jūras veltēm un mājputnu gaļas. Ziemeļos ēd arī cūkgaļu, dienvidos - jēra gaļu. Ēdieni visbiežāk tiek vārīti vai tvaicēti, arī grilēti. Migrācija nesusi sev līdzi dažādas ietekmes, un taizemieši adaptējuši citas receptes. No Ķīnas Taizemē ienākuši viegli apceptie dārzeņi. No Indijas un Malaizijas - karija ēdieni. Portugāļi atveduši kūkas un konditorejas izstrādājumus, arī vienu no galvenajām Taizemes virtuves sastāvdaļām - čili. Taizemes virtuve ir lielisks Āzijas kulinārijas raksturīgāko aromātu un īpašību kokteilis. Saldās un smaržīgās garšvielas piešķir karija mērcēm īpašu garšu. Klasiska vērtība ir kokosriekstu piena, arī asā Tom Jam zupa ar garnelēm un vistas gaļu. Tipisku Taizemes garšu jebkuram ēdienam piedod attēlā redzamās garšvielas. Tās lielākoties izmanto svaigas. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc, piemēram, Latvijā viņu receptēs panākt autentisku garšu nav iespējams, uzskata Mārtiņš Rītiņš. Garšvielas satur arī ēteriskās eļļas, kam ir dziednieciskas un gremošanu veicinošas īpašības. Paši taizemieši saka, ka viņu virtuve esot veselīgākā pasaulē (kulinārijas galvaspilsētā Londonā par tādu gan uzskata japāņu virtuvi, bet Taizemes kulināriju sauc par pikantāko un asāko). Taizemes virtuvē ļoti reti tiek izmantota sāls, tās vietā tiek lietota zivju, retāk sojas mērce. Konservētas vai žāvētas Taizemes garšvielas, kokosriekstu pienu var iegādāties garšvielu veikalā Cēzars Miera ielā 17, lielveikalos SKAI un RIMI. Garšvielas Taizemes virtuvei raksturīgie aromāti Čili. Visbiežāk izmanto svaigus sarkanos vai zaļos (tie paši, tikai nenogatavojušies) čili piparus. Abu aromāts mazliet atšķiras, taču svelmaini asā intensīvā garša ir tā pati. Jo mazāks čilli, jo asāks Čili mērce. Asa, saldena mērce, kurā pamērcē zivs, gaļas vai dārzeņu gabalus Kokosrieksts. Izmanto gan pienu, gan skaidiņas, gan kokosriekstu cukuru. Lieliskas ir klasiskās taizemiešu zupas - kokosriekstu piens, citronu zāle, kafira laima lapas, zivju mērce, vistas fileja vai garneles. Lieto arī karija un saldajiem ēdieniem. Koriandrs. Svaigām koriandra lapām ir īpašs aromāts. Izmanto gan ēdienu garšas uzlabošanai, gan dekorēšanai Zivju mērce. No anšovu ekstrakta, sāls un cukura izgatavota mērce. Obligāta garšviela gandrīz visiem Taizemes ēdieniem. Piedod asu, spēcīgu aromātu. Tīrā veidā anšovu aromāts ir nepatīkams, bet gatavošanas procesā tas zūd. Bieži lieto kopā ar laima sulu. Zaļā karija pasta. Aromātiska un asa pasta, kas izgatavota no zaļā čili, ķiplokiem, citronzāles, garneļu pastas un kafira laima lapām. Šo mērci lieto, gatavojot klasisko ēdienu, kuru Taizemes restorānos visā pasaulē var atpazīt pēc nosaukuma Green Chicken Curry. Kafira laima lapas un āda. Ļoti aromātisks, izmanto gandrīz visos ēdienos. Citronu zāle. Garš, tievs tropu augs pelēki zaļām lapām. Citrals - eļļa, kas atrodama arī citrona miziņā, piešķir citronu zālei tās skābeno citrona garšu. Cietās virsējās lapas nav ēdamas. Svaigu pievieno zupām, salātiem un karija ēdieniem. Gatavo tēju. Maģiskā pasta. Pamatmērce. Rūpīgi sajaukta ķiploku, koriandra, sojas eļļas un balto piparu graudiņu pasta. Izmanto dārzeņu vieglai apcepšanai, marinādēs un gaļas ēdienos Sarkanā karija pasta. Galvenā sastāvdaļa klasiskajā liellopu gaļas ēdienā Red Beef Curry. Izmanto arī zivju ēdieniem. Konkrētu ēdienu receptes varat jautāt pašiem taizemiešu pavāriem. Elektroniskā pasta adrese: [email protected]
Pasaules asākā virtuve
Vēriena ziņā tas ir nebijis gadījums, kā Taizeme ar savu virtuvi pēdējās trīs XX gadsimta desmitgadēs ielauzusies Eiropas un Amerikas pilsētu restorānos. Tas vilina šo Taizemes panākumu saistīt ar citu šīs valsts vēstures aspektu, kas atkal to padara unikālu Dienvidāzijas zemju vidū - Taizeme nekad nav bijusi kolonizēta.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

