Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Produkti cīnās ar disbakteriozi

Starp daudziem piena produktiem, kas ikdienas ēdienkartē ieņem būtisku vietu, ir tādi, ko sauc kopējā vārdā par skābpiena produktiem. Tādi ir rūgušpiens, paniņas, kefīrs, jogurts, un vēl citām tautām raksturīgi skābpiena produkti, piemēram, kumiss, katiks u. tml. Skābpiena produktus gatavo no pasterizēta pilnpiena vai vājpiena, saraudzējot to ar baktēriju vai sēnīšu kultūrām.

Pienskābās rūgšanas un citu sarežģītu bioķīmisku procesu rezultātā rodas katram produktam īpatnēja garša, aromāts un konsistence. Pēc šīm īpašībām tad arī katrs izvēlas, kas kuram labāk garšo. Un labi, ja garšo, jo skābpiena produkti ir veselīgi. Daudzi cilvēki nepanes svaigu pienu, bet skābā piena produktus faktiski panes visi. Atšķirībā no svaiga piena tajos ir vairāk B grupas vitamīnu. Skābpienā - dzīvas rūgšanas baktērijas Visiem skābā piena produktiem ir viena kopīga īpašība - tajos mīt dzīvas rūgšanas baktērijas, kas cilvēka organismam ir labvēlīgas un nepieciešamas. Visvairāk baktēriju koncentrējas resnajā zarnā, vienkāršoti tās var dalīt «labajās» rūgšanas un «sliktajās» pūšanas baktērijās. Tādēļ skābpiena produkti ir līdzeklis cīņai ar disbakteriozi, t.i., situāciju, kad resnajā zarnā ir zudis dabiskais līdzsvars starp vienām un otrām baktērijām. Dzerot skābā piena produktus, organisms papildus uzņem labvēlīgās baktērijas, kuru pietiekams daudzums resnajā zarnā neļauj savairoties baktērijām - slimību izraisītājām. Uztura laboratorijas vadošais pētnieks Zigurds Zariņš pa- skaidro, ka visbiežāk disbakterioze rodas ilgstošas antibiotiku lietošanas rezultātā, jo tās neatšķir «ļaunās» baktērijas no «labajām» un pie viena nogalina visas. Dabīgo baktēriju līdzsvaru var izjaukt arī, regulāri lietojot uzturā neveselīgus ēdienus un dzērienus. Nelabvēlīgo baktēriju vairošanos īpaši veicina tauku lietošana uzturā. «Ātrā barība» taupa laiku, ne veselību LMA docents, ķirurgs Guntars Pupelis, kam ārsta praksē nācies saskarties ar nepareizas ēšanas upuriem, uzsver, ka tā ir mūsdienu modernā cilvēka un sevišķi jauniešu problēma. Tā dēvētā ātrā barība taupa mūsu laiku, bet ne veselību. «Pati ideja par ātru ēšanu vai, kā redz reklāmās, - ēšanu skrienot ir domāšanas katastrofa», saka G.Pupelis. Lai gan ir pamats domāt, ka ēšanas tradīciju ziņā situācija Latvijā pagaidām ir labvēlīgāka nekā Amerikā, Anglijā vai Zviedrijā, Guntars Pupelis brīdina, ka «ir laiks nopietni pievērsties vienkāršām un pietiekami praktiskām metodēm, kā sakārtot savu zarnu traktu». Ja disbioze radusies, par ko liecina urkšķēšana vēderā, nepatīkamas atraugas, neregulāra vēdera izeja ar sliktu smaku, bieža caureja, tad var līdzēt skābie piena produkti. Lai šajos produktos sastopamās baktērijas, kas ēšanas rezultātā nokļuvušas līdz resnajai zarnai, godam varētu tur vairoties un konkurēt ar «sliktajām», dakteris Z.Zariņš iesaka tās labi barot ar zaļām lapām un dārzeņiem (ar «barot» jāsaprot ēst pašam). Bifido un lakto Ārstnieciskāki un labāku rezultātu sniedzoši ir tie skābpiena produkti, kam raudzēšanas procesā vēl speciāli pievienotas labvēlīgās rūgšanas baktērijas, kas iedalās divās grupās - lakto un bifido. Normāla proporcija organismā ir 95% bifido un 5% lakto grupas baktēriju. Tādēļ jaunie produkti ar bifido baktērijām ir nopietns konkurents jau pazīstamajiem lakto produktiem. Cesvaines piena ražotajā kefīrā Bifi-life apvienotas piecas cilvēka organismam nepieciešamas labvēlīgās bifido grupas baktērijas. Šis kefīrs uzskatāms par profilaktisku ārstniecības līdzekli, kas īpaši ieteicams pēc ilgstošas antibiotiku terapijas, onkoloģiskiem slimniekiem pēc ķīmioterapijas un staru terapijas. Bauskas piens ražo līdzīgu produktu Bifo laktīnu, kura raudzēšanā arī izmantotas abu grupu baktērijas. Tukliem cilvēkiem, īpaši tiem, kas slimo ar aterosklerozi, hipertoniju, cukurslimību, žultsakmeņiem, ieteicami vājpiena raudzētie produkti, jo tajos ir maz tauku, daudz piena olbaltumu, minerālvielu un ūdenī šķīstošo vitamīnu (B un C). Veselīgs kārums, sevišķi bērniem, ir jogurti ar dažādām augļu piedevām, ar tām tagad nopērkams arī kefīrs, bet nebūt sliktāks nav mājās raudzēts rūgušpiens ar ievārījumu, ar ko mūsu māmiņas mielojās jau tad, kad vārds «jogurts» Latvijā vēl bija svešvārds. Rjaženka, lai arī ukraiņu tautas dzēriens, tiek ražota arī pie mums. To gatavo no piena un krējuma maisījuma. Vislētākais skābā piena produkts ir paniņas, un arī tās ir gana labas un veselīgas. Paniņas ir ar lecitīnu bagātākais piena produkts, kas ir lielisks pretsklerotisks līdzeklis. Tajās ir maz tauku (apmēram 0,5%), tādēļ paniņas ir diētiskas. Skābā piena produktus ieteicams lietot katru dienu, litru dienā - droši. Ārstnieciskos nolūkos lakto vai bifido produkti noturīga efekta panākšanai jālieto vismaz trīs nedēļas, ne mazāk kā glāze dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zelenskim bijusi saruna ar Vitkofu un Kušneru

Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim ceturtdien bijusi telefonsaruma ar ASV prezidenta Donalda Trampa īpašo sūtni Stīvu Vitkofu un Trampa znotu Džaredu Kušneru, kuri ved sarunas ar Ukrain...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits