Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Rinkēvičs vēstulē Mogerīni lūdzis gaidāmajā Gimnihas sanāksmē iekļaut diskusiju par Baltkrieviju

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) nosūtījis Eiropas Savienības (ES) augstajai pārstāvei ārlietās un drošības politikas jautājumos Federikai Mogerīni vēstuli ar lūgumu gaidāmajā Gimnihas sanāksmē iekļaut diskusiju par Baltkrieviju.

Paredzēts, ka ES ārlietu ministru neformālajā, tā dēvētajā Gimnihas sanāksmē, kas 4.septembrī un 5.septembrī norisināsies Luksemburgā, ministri apspriedīs Tuvo Austrumu miera procesa attīstības iespējas, ES un Irānas dialoga tālāko virzību pēc 14.jūlijā panāktās vienošanās par Irānas kodolprogrammu, kā arī ES attiecības ar austrumu kaimiņiem un Krieviju, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā. Sanāksmes laikā tiks pārrunāti arī aktuālie migrācijas jautājumi. Plānots, ka ES ārlietu ministri īpaši pievērsīsies migrācijas ārējās dimensijas aspektiem un ārpolitikas instrumentu izmantošanas iespējām migrācijas plūsmu pārvaldības un pamatcēloņu risināšanā. Šo tēmu paredzēts apspriest arī kopīgā sesijā ar ES kandidātvalstu ministriem.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas preses sekretārs vēstnieks Raimonds Jansons, Rinkēvičs pirms gaidāmās sanāksmes, 26.augustā, arī nosūtījis vēstuli Mogerīni ar lūgumu iekļaut šīs sanāksmes darbakārtībā diskusiju par Baltkrieviju. Latvija uzskata, ka politieslodzīto atbrīvošana Baltkrievijā ir pamats diskusijai par iespējamām izmaiņām sankciju politikas piemērošanā, vienlaikus paužot cerību, ka 11.oktobrī plānotās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas noritēs atbilstoši starptautiskajiem standartiem.

Ministrs pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni jau augusta beigās norādīja, ka mums nopietni jāizvērtē ES sankciju politika pret Baltkrieviju. "Ja mēs skatāmies uz sankcijām kā līdzekli zināmas politikas veicināšanai, mēs redzam, ka visu politieslodzīto atbrīvošana ir notikusi un ES ir jāsper solis pretī," tolaik norādīja Rinkēvičs. Viņš uzsvēra, ka jautājums par sankciju pārskatīšanu pilnīgi noteikti no Latvijas puses tiks virzīts ES dienaskārtībā, piebilstot, ka septembra sākumā paredzēta neformālā ārlietu sanāksme Luksemburgā, kā arī Ņujorkā.

"ES ir jāsper zīmīgs solis pretī. Tas nenozīmē, ka vairs nebūs domstarpību par atsevišķiem jautājumiem, kas attiecas uz politiskām brīvībām, bet šis solis ir ļoti nozīmīgs," sacīja Rinkēvičs. "Vai tas nozīmē pilnīgu sankciju pārskatīšanu, vai nē, es negribētu skriet notikumiem pa priekšu, bet pilnīgi noteikti mums jārāda, ja notiek pozitīvas izmaiņas, arī mēs reaģējam pozitīvi," viņš rezumēja.

LETA jau vēstīja, ka Baltkrievijas prezidents Lukašenko apžēlojis vairākus ieslodzījumā turētos opozicionārus, pavēstīja viņa administrācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits