Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Salmonellas - neredzamās briesmas

Salmonellas ir ārējā vidē izturīgas baktērijas, kas izraisa zarnu infekcijas slimības. Pazīstami ir vairāk nekā 1500 salmonellu veidi un varianti. Salmonellas nevar redzēt, tās neiespaido ēdiena garšu, pa gaisu tās neizplatās. Salmonellas ir izturīgas pret dažādiem fizikāliem un ķīmiskiem faktoriem: karsētas +70-+750C tās iet bojā pēc 5-25 minūtēm, sālītos un žāvētos produktos saglabājas vairākus mēnešus, olās apmēram 3 nedēļas, ūdenī līdz pat 72 dienām.

Salmoneloze ir akūta zarnu infekciju slimība. Kā jau visas zarnu slimības, salmoneloze saasinās vasaras laikā, jo siltumā mikroorganismi vairojas. Slimību ierosina salmonellu dzimtas baktēriju grupa. Tie ir nosacīti patogēnie mikroorganismi. Slimības gaita ir atkarīga no inficējošās devas - cik daudz salmonellu ir bijis pārtikas devā vai ūdenī, cik lielu devu cilvēks ir apēdis, cik spēcīgs ir cilvēka organisms. Vakcīnas pret salmonelozi nav. Infekcijas avoti Pēc Nacionālā vides veselības centra datiem, pēdējos gados pieaudzis tās salmonelozes saslimšanas skaits, kuru izraisa salmonella enteritidis. Jūnijā 8 slimnieki satikās slimnīcā. Viņi visi bija ēduši tējas maizīti, kas cepta konditorejas cehā Šmits. Salmonelozes izplatīšanā Latvijā pirmajā vietā ir vistas un olas. Salmonellas var būt arī gaļā, it sevišķi gaļas pārstrādes produktā maltajā gaļā. Infekcijas avots ir slimi mājdzīvnieki vai mājputni un to produkti, grauzēji (peles, žurkas). Ir tāda mode - dzert jēlas olas, sakult «gogelmogeli». Ja olā ir salmonellas, tad saslimšana norit smagi. Ja inficēta ola ietikusi krēmā, mīklā, salātos vai cita produkta sastāvā, koncentrācija nav tik liela un ir cerības uz vieglāku slimības gaitu. Tāpēc produkti ir jāpērk veikalos, kur esam pārliecinājušies par to kvalitāti, ka tie tiek perfekti un pareizi uzglabāti. Salmonellas iet bojā 70 un vairāk grādu temperatūrā, tāpēc žāvētās vistās baktērijas var saglabāties, jo žāvēšanas procesā temperatūra ir tikai 50-60 grādu. Saslimt ar salmonelozi var tad, ja uzturā lieto jēlu vai termiski nepietiekami apstrādātu gaļu (piemēram, malto gaļu). Gatavojot gaļu, jāievēro, ka sulai, kas no tās izdalās, jābūt nevis rozā krāsā, bet gan caurspīdīgai. Gaļas un putnu ēdieni, ja tie iekšpusē ir rozā krāsā, nebūtu lietojami uzturā. Problēmas rodas arī tad, ja saldētie produkti tiek atsaldēti atklātā vietā, piemēram, virtuvē uz galda. Pēc atsaldēšanas gaļa vai putns ir rūpīgi jānomazgā. Vislabāk produktus atsaldēt mikroviļņu krāsnī. Salmonellu pārnēsātājs var būt arī cilvēks. Īpaši bīstami tas ir, ja profesija saistīta ar produktu ražošanu vai ēdienu gatavošanu. Piemēram, saslimušais pavārs iedzer tabletes pret caureju, jūtas labāk. Ārstējoties īslaicīgi un haotiski, var kļūt par salmonellu nēsātāju. Salmonellu nēsāšana var būt akūta (līdz 2 mēnešiem pēc saslimšanas) un var būt pat hroniska (nēsāšana ilgāk par gadu). Ja tāds pavārs nenomazgās rokas pēc tualetes lietošanas, viņš inficēs kādu produktu. Intrahospitālā salmoneloze var izplatīties slimnīcā. Cēlonis ir pacients, kuram ir šķidra vēdera izeja. Ja viņš ir bijis nevērīgs un pēc tualetes lietošanas nav nomazgājis rokas, un pieskaras naktsskapītim, durvju rokturiem, tad salmonella sāk savu postošo gaitu. Šajā gadījumā slimnīcā jāveic pilnīga dezinfekcija. Ārstēšanās Ir situācijas, kad ģimenē tiek ēsts viens un tas pats pārtikas produkts, kurā ir salmonellas, bet ģimenes locekļi saslimst dažāda smaguma pakāpē. Vienam ir hipovolēmiskais šoks - tas ir, kad cilvēks zaudē ļoti daudz šķidruma. Tādi pacienti paši netiek ar slimību galā, un ātrā palīdzība viņus nogādā infekcijas slimnīcā. Citam ir tikai drudzis, trešam ir caureja un nelaba dūša, bet nav temperatūras. Izpausmes formas ir dažādas un slimnīcā griežas tikai tādā gadījumā, kad stāvoklis kļūst kritisks un rodas problēmas, t.i., caureja, ar kuru paši vairs netiek galā. Pats galvenais slimniekam ir atjaunot zaudēto šķidruma un sāļu līdzsvaru organismā, tāpēc intravenozi tiek ievadīts sāļu šķīdums (2-3 litri diennnaktī). Atkarībā no tā, cik izteikta intoksikācija un augsta temperatūra, tam pievieno antibakteriālos preparātus (hlorhinoloni). Salmonellas ir jūtīgas pret levomicitīnu, pret ampicilīnu. Pacientam ir ļoti daudz jādzer. Aptiekās nopērkami sabalansēti sāļu pulverīši. Tos izšķīdina siltā, novārītā ūdenī un siltu (lai labāk uzsūktos) dod pacientam dzert (dienā līdz diviem litriem). Ja slimība nepāriet septiskajā vai tīfveida formā, kad tā ilgstoši ir asinsstraumē un ar to tiek aiznesta uz aknām, liesu vai kaulu smadzenēm, tad izveseļoties no salmonelozes var 2-3 dienu laikā. Bērniem un veciem cilvēkiem slimība norit ilgāk. Cilvēka reakcija, ja sākusies caureja, ir viennozīmīga - ātrāk to pārtraukt. Taču tā nav pareizi. Caureja ir aizsargmehānisms. Tādā veidā maksimāli daudz izvada ārā no organisma slimības ierosinātāju ar toksīniem. Kad baciļu vairs nav, pāriet caureja. Galvenais - aizvietot zaudēto šķidruma daudzumu. Stipra tēja ar savelkošu darbību vai rīsu novārījums nekādu kaitējumu neradīs, bet nevajag aizrauties ar pretcaurejas zālēm. Ja ir infekciozas caurejas un tiek lietoti pretcaurejas līdzekļi, var rasties zarnu nosprostojumu, kas radīs komplikācijas. No tautas līdzekļiem, lai atjaunotu zaudēto škidrumu un sāļus pēc vemšanas un caurejas, tiek ieteikta šāda recepte - vienā litrā ūdens iejauc 1 tējkaroti sāls (bez kaudzītes), 8 tējkarotes cukura un 1/2 tējkaroti sodas. Šo maisījumi dzer siltu. Vēl var pievienot rozīnes, lai atgūtu kāliju. Taču jebkurā situācijā ar pašārstēšanos nevajadzētu nodarboties. Ja ir slikta pašsajūta, vemšana un caureja, jebkurā diennakts laikā var doties uz Latvijas Infektoloģijas centra stacionāru. Ar varu slimnīcā neviens nevajadzīgi ilgi netiek turēts. Laboratorā izmeklēšana ir bezmaksas un pacienta nodeva ir lētāka nekā pēcāk radītie slimības sarežģījumi un zāles. No 15.augusta tiks ieviesta dzīvnieku izcelsmes produktu pārvadāšanas transporta līdzekļa pase. Veselu dzīvnieku izcelsmes produkti tiek iegūti vietā, kas pilnīgi atbilst sanitārās higiēnas prasībām, toties bieži vien, nepareizā temperatūras režīmā transportējot vai neievērojot to saderību (jēla gaļa tiek transportēta kopā ar gatavo produkciju), nepareizi uzglabājot un realizējot, produkta kvalitāte pasliktinās un tiek radīti labvēlīgi apstākļi salmonellas baktēriju attīstībai un izplatībai. Valsts veterinārais dienests aktīvi piedalās salmonelozes apkarošanas programmā ne tikai kontrolējot dzīvnieku audzēšanas, kaušanas, pārstrādes, transportēšanas, uzglabāšanas un realizācijas procesus, pārbaudot dokumentus un nepieciešamības gadījumā veicot ekspertīzes, laboratoriskas izmeklēšanas. Pārbaudot Latvijas tirgus, konstatēts, ka ap 70% gadījumu produktu uzglabāšanas un realizācijas apstākļi neatbilst prasībām - aukstuma vitrīnās nav temperatūra no +2 līdz +6 grādiem. Ņemot vērā, ka maltā gaļa ir labvēlīga vide dažādu baktēriju attīstībai, ir pieņemts rīkojums, kas aizliedz ievest malto gaļu un subproduktus no ārzemēm. Taču - katrs pats savas veselības sargs! Tirgos un veikalos neizvēlieties aizdomīgi lētu preci, jo bieži vien šie produkti netiek pareizi glabāti. Pievērsiet uzmanību temperatūrai aukstuma vitrīnās (+2...+6). Raksts tapis, konsultējoties ar Latvijas infektoloģijas centra direktora vietnieci medicīnas jautājumos Baibu Rozentāli un Nacionālā vides veselības centra infekciju slimību epidemioloģijas daļas ārsti epidemioloģi Emmu Kļemjato, Valsts veterinārā dienesta dzīvnieku izcelsmes produkcijas uzraudzības daļas vadītāja vietnieku Ernestu Zavadski Salmonelozes pazīmes Slimība izpaužas pēc 7-48 stundām. Tā sākas akūti - galvassāpes, lauž kaulus, paaugstināta temperatūra (380-400), slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā, uzpūsts vēders, vēdergraizes nabas rajonā un vēdera lejasdaļas labajā pusē, bieža (pat 16 reizes dienā), šķidra, ūdeņaina vēdera izeja. Tā pēc krāsas var būt zaļgana un ar nepatīkamu smaku, smagākos gadījumos - sāpes muskuļos, krampji, pazemināts asinsspiediens, sirdsdarbības traucējumi. Tas, ka cilvēkam ir salmoneloze, tiek diagnosticēts tikai pēc analīzēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits