Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus

Sapelējis, zils siers no Francijas

Rokforas siers ir sapelējis, bet ēdams. Vēl trakāk, tas tiek sapelināts tīšām. Penicillium roqueforti sporas sajauc ar aitas pienu un biezpienu, un trīs līdz sešu mēnešu laikā, kamēr siers nogatavojas, mazās, nevienādās siera spraudziņas apaug ar pūkainu zilu pelējumu. Īstā rokfora Roquefort rituļus nogatavina kaļķakmens alās Dienvidfrancijā, Rokforā, netālu no Tulūzas - stabilā, mitrā gaisā, kas ietekmē siera raksturīgo garšu, smaržu un izskatu.

Tūkstošgadu vēsture Rokforas siers, Francijā saukts par le fromage des rois et des papes (karaļu un pāvestu siers), ir viens no vecākajiem zināmajiem sieriem. Par rokforam līdzīgu sieru rakstījis jau Senās Romas domātājs Plīnijs, un ir zināms, ka rokforiešiem monopoltiesības zilā siera gatavošanā ar karaļa pavēli atvēlētas 1411.gadā. No trim šī Francijas miestiņa sierotavām viena, Societe des Caves et des Producteurs Reunis, ražo 60% autentiskā Rokforas siera. Tas tiek fasēts 2,5 - 2,9 kg smagos rituļos, un tā radīšanā tiek ievēroti stingri standarti - piemēram, rokforam der tikai tāds aitu piens, kas ir slaukts ne vēlāk kā 20 dienas pēc jēra piedzimšanas. Francijas likumi nosaka, ka par rokforas sieru var saukt vienīgi šajā vietā gatavoto produktu. Citi ar pelējuma dzīsliņām cauraustie sieri katrs nes savu vārdu, bet visi kopā tiek saukti par zilajiem sieriem. Tas gan nenozīmē, ka rokforu nemēģinātu imitēt visā pasaulē un ka tā vārdu diskriminējoši nelietotu līdzīgiem sieriem un salātu mērcēm, rakstīts Encyclopedia Britannica. Pazīstamākās zilo sieru tirdzniecības markas ir angļu Stilton un Blue Cheshire, franču Bleu de Bresse un Bleu d'Auvergne, itāļu Gorgonzola, dāņu Danablu. Ar tiem līdzīgu sieru radīšanu nodarbojas daudzi piensaimnieki. Latvijā to mēģina darīt Trikātā un Rankā. Rīgas veikalos nekāds retums nav arī vācu Dor Blue, bet īsts rokfors, gan arī par «īstu» cenu, nav biežs viesis. Zilie vai zaļie sieri? Zilo sieru pelējumam nav noteikti jābūt zilā krāsā,- tas var būt arī zaļš. Šie sieri būt gan mīksti un krēmīgi, gan drupani, taču vienmēr ar raksturīgu asu, pikantu smaržu, un parasti - diezgan sāļi. Kā atpazīt autentisku Rokforas sieru? Pirmkārt, tam jābūt iepakotam folijā, uz kuras ir sarkana emblēma ar aitiņu. Vincenta šefpavārs Mārtiņš Rītiņš stāsta, ka šim sieram ir jābūt krējumīgam un ziloņkaula baltam, ar izteikti zilām dzīsliņām un sniegbaltu miziņu. Tam jākūst mutē, un garšai jābūt pikantai, pat kodīgai. Stiltons ir nedaudz stiegraināks, bet gorgonzola - vēl krēmīgāks par rokforu. Lai labāk izjustu zilo sieru, konkrēti - rokfora garšu, tie jāēd nevis tikko no ledusskapja izņemti, bet gan pāris stundas paturēti istabas temperatūrā. Rokforu arī nemaz nav jāglabā ledusskapī - ideāla būs temperatūra līdz 12 grādiem pēc Celsija. To var likt gan siera platē, gan salātos, gan sacepumos, uz cepumiem, maizes vai polentas, izkausēt uz karstiem kartupeļiem. Tas labi garšo kopā bumbieriem, āboliem un selerijām. Pie Rokforas siera jādzer sarkanvīns, vislabāk - Sauternes. Mārtiņš Rītiņš rokforu ar piedevām iesaka pasniegt pēc pusdienām gluži kā saldo ēdienu. Dietologs Andis Brēmanis piezīmē, ka zilie sieri, tāpat kā sieri vispār, ir bagāti ar olbaltumvielām un kalciju. Taču rokfors un tam līdzīgie sieri ir arī vieni no sāļākajiem un treknākajiem - ar vairāk nekā 52 procentiem tauku sausnē, un attiecīgi 100 g siera ir ap 350 kkal (salīdzinājumam: 100 g burkāna -10 -15 kkal). Tālab viņš zilos sierus iesaka ēst nevis vienus pašus, bet ar bagātīgām augļu un dārzeņu piedevām, un nevis ikdienā, bet kā našķi svētkos. Mārtiņa Rītiņa receptes Svaigu kāpostu salāti ar Rokforas sieru Vajadzīgs: pusgalviņas vidēja lieluma kāposta, 1 vai 2 āboli, 2-4 ēdamkarotes sadrupināta Rokforas siera, nedaudz skāba krējuma, ēdamkarote citrona sulas, lociņi. Kāpostu sarīvē vai sagriež smalkās strēmelītēs, arī ābolu sīki sagriež. Visam uzspiež citronu, pēc garšas piemaisa skābo krējumu, smalki sagrieztus lociņus un sieru. Rokforas siera sviests Vajadzīgs: 200 g atlaidināta sviesta, buntīte pētersīļu, 2 daiviņas smalki saspiesta ķiploka, 200 g Rokforas siera, sāls un pipari, Pētersīļus iemet vispirms vārošā, tad ledusaukstā ūdenī, nospiež, nosusina un rupji sakapā. Samaisa visas izejvielas un uz pārtikas plēves izveido «desiņu». To sastindzina ledusskapī un griež šķēlēs, pasniedzot uz steika vai karbonādes gabala. Šo sviestu var smērēt uz kanapē maizītēm un uz rupjmaizes. Cenas Rokforas siers (Francija), fasēts pa100 g, Ls 3,90 Dor Blu (Vācija) 100 g, Ls 0,75 Cēzars Miera ielā 17 Rosenborg (Vācija) - 1 kg, Ls12,95 un 14,68 Dor Blu (Vācija) - 1 kg, Ls 6,94 Bavaria Blu (Vācija) - 1kg, Ls 15,86 Sky K.Ulmaņa gatvē 122

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kontrabandas balonu ēnā

Jau divus mēnešus – kopš oktobra sākuma – Lietuvas galvaspilsētas Viļņas darbību ik pa brīdim paralizē no Baltkrievijas ielidojušās meteoroloģiskās zondes, ar kurām Lietuvā tiek nogādātas kontraband...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits