Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sava novada seja

Lolita Kozlovska viena no pirmajām Latgalē ieguvusi maģistra grādu tūrisma uzņēmējdarbībā.

Daugavpils novada tūrisma informācijas centrs (TIC) atrodas pašā Daugavpils sirdī, Vienības nama 1.stāvā. Lielie stiklotie logi paver skatu uz vienu no skaistākajiem pilsētas skvēriem — Tareločku. "Vieta jau laba, bet tā ir tikai viena šaura istabiņa, bez ūdens un tualetes, ziemā salstam, vasarā karsti," TIC vadītāja Lolita Kozlovska (38) apslāpē manu sajūsmu. Viņa cer, ka jau gada beigās varēs pārcelties uz ērtākām telpām tepat Vienības namā, jo tūrisma informācijas centrs ir katras pilsētas un rajona vizītkarte. Lolita ir viena no nedaudzajām diplomētajām tūrisma speciālistēm Latgalē. "TIC darbinieks — tā arī ir pilsētas vai novada seja. Ienākot centrā, tūristam veidojas pirmais priekšstats par Daugavpili, mūsu reģionu, tāpēc mums jācenšas, lai šis priekšstats būtu pozitīvs."

Atrada tūrismu


Par TIC vadītāju Lolita strādā tikai kopš 2004.gada. Pirms tam daudzi gadi nostrādāti žurnālistikā gan vietējā, gan centrālajā presē. "Man bija tāds dzīves periods, kad es meklēju sevi, kad žurnālistika mani vairs neapmierināja, likās, ka esmu tajā sevi izsmēlusi. Pastrādāju sabiedrisko attiecību jomā, arī tas man īsti nepatika, kaut arī guvu labu ieskatu biznesa pasaulē. Tad izlasīju sludinājumu par konkursu uz šo amatu un pieteicos. Īpaši ne uz ko necerēju, tas bija tāds sava veida izaicinājums un uzdrīkstēšanās, lai gan, strādājot avīzē, savu reģionu biju labi iepazinusi." Darbam nepieciešamās angļu valodas zināšanas Lolita bija ieguvusi, mācoties Daugavpils rajona Špoģu vidusskolā. Par to viņa saka lielu paldies nu jau mūžībā aizgājušajam skolotājam Boļeslavam Saulītim, jo papildu angļu valodas kursi nebija vajadzīgi.

Vai pēc avīžnieka stresa tūrisma informācijas centrā nelikās pārāk rāmi un mierīgi? "Te nekad nav mierīgi. Te ir spraigs dzīves ritms, kas nemitīgi liek attīstīties un pilnveidoties, te nekad nav garlaicīgi. Perfekti jāpārzina sava pilsēta, rajons un visa Latgale, lai klientam varētu nekļūdīgi sniegt nepieciešamo informāciju," oponē Lolita. Turklāt Daugavpils novada TIC ir tikai divas darbinieces. Lolitas kolēģe Inga Vonoga vienlaikus ir arī Tūrisma attīstības valsts aģentūras Latgales biroja vadītāja, tāpēc nereti Lolitai jātiek galā vienai, kas nav viegli, it īpaši vasaras sezonā.

SOS vieta


Lolita uzskata, ka TIC ir tāda kā SOS vieta, jo cilvēki, iebraucot nepazīstamā pilsētā, parasti centrā vaicā par lietām, kas pat nav saistītas ar tūrisma pakalpojumiem. Arī pa tālruni nākas atbildēt uz visdažādākajiem jautājumiem. "Meklē visu ko. Arī to pašu sabiedrisko tualeti, bet visvairāk, protams, interesē naktsmītnes. Nākamais — tūrisma maršruti, ko var apskatīties." Viskarstākā sezona, protams, ir vasara, bet arī ziemā nav klusuma, tad vairāk nākot vietējie iedzīvotāji, kuri interesējas par vīzām, par ceļošanas iespējām, plānojot braucienus vasarā. Tūrisma informācijas centrs nav komercsabiedrība un nenodarbojas ar ceļojumu organizēšanu, taču te var saņemt informāciju par to, kur griezties, lai pasūtītu ceļojumu, kādas iespējas piedāvā Latgale. Visnepatīkamākais šajā darbā Lolitai liekas tas, ka dažkārt nākas uzklausīt sūdzības par nelaipnu apkalpošanu augsta līmeņa viesnīcās vai viesu mājās, par nevērīgu izturēšanos, valsts valodas vai svešvalodu nezināšanu. It sevišķi neērti ir tad, ja pretenzijas nāk no ārzemju tūristiem. "Šīs problēmas jāizrunā ar viesu mājas īpašnieku un ne jau lai kādu sodītu vai atlaistu no darba, bet lai cilvēki izdarītu secinājumus un turpmāk vairs šādas kļūdas nepieļautu. Ja apkalpotājs nezina valodu, to vēl var piedot, bet ja nav pretimnākšanas un sirsnības pret viesi, tad diemžēl nekas nav līdzams."

Jābūt profesionālim


TIC vadītājai pašai nav laika vadīt ekskursijas, to dara līgumattiecībās esošie gidi. Lolita atzīst, ka šajā sfērā vairāk darbojas tā sauktā vecā gvarde, kas to dara vēl kopš padomju laikiem. Pietrūkst cilvēku, kas var vadīt ekskursijas angļu vai vācu valodā. Diemžēl paaudžu maiņa gida profesijā nenotiek, jauniem cilvēkiem šis darbs liekas pārāk maz atalgots. Pieprasītākā ekskursija esot pa cietoksni, kas sajūsminot gan pieaugušos, gan bērnus.

Lolita ir pārliecināta, ka darbs tūrisma jomā prasa augstu profesionalitāti, tāpēc viņa kopā ar savu kolēģi Ingu, Rēzeknes novada TIC vadītāju Ligitu Lebedu un Ludzas TIC vadītāju Līgu Kondrāti nesen pabeidza Vidzemes augstskolas maģistrantūru, iegūstot kvalifikāciju Tūrisma uzņēmuma vadītājs un maģistra grādu tūrisma uzņēmējdarbības vadībā. Maģistru šajā jomā nav daudz, jo šāda profila programmas Latvijas augstskolās izveidotas tikai nesen.

"Sākumā bija grūti, jo, lai no Daugavpils nokļūtu Valmierā, jau trijos no rīta bija jāizbrauc uz Rīgu. Bet tad pieradu, un trīs gadi pagāja nemanot, interesantā vidē, ar jaukiem kursabiedriem un fantastiskiem pasniedzējiem. Nereti mūsdienās cilvēki mācās tikai tāpēc, lai dabūtu diplomu, ko atrādīt darba devējam, bet man šī augstskola deva reālas zināšanas, un par to esmu ļoti pateicīga."

Lolita uzskata, ka nākotnē tūrisma informācijas centri pastāvēs, jo internets nez vai izkonkurēs tiešo cilvēcisko kontaktu, ko ceļotāji var iegūt šādos centros jebkurā zemeslodes vietā. Pati gan viņa neesot eksotisku ceļojumu cienītāja, došanās uz ārzemēm vairāk saistīta ar darījumu braucieniem un komandējumiem, bet vislabāk atpūsties varot tepat Latgalē, skaistajā Višķu pagastā.

***

Karjeras kāpnes


- Kopš 2004 Biedrības Daugavpils novada tūrisma informācijas centrs valdes locekle

- 2002—2004 tirgzinību un sabiedrisko attiecību speciāliste SIA Antaris

- 2000—2002 žurnāla Latgale redaktore

- 1993—2000 SIA Lauku Avīze Daugavpils biroja vadītāja

- 1992—1993 sekretāre un koordinatore SIA Daugavpils sadarbība

- 1990—1992 korespondente laikrakstā Daugavpils Vēstnesis

- 1989—1990 latviešu valodas un literatūras skolotāja Špoģu vidusskolā

- 1987—1989 Višķu bibliotēkas vadītāja

***

Hierarhija


Biedrības Daugavpils novada tūrisma informācijas centrs valde

*

Valdes locekle, TIC vadītāja Lolita Kozlovska

*

TIC speciāliste un grāmatvede (uz pusslodzi)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits