Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Silikona vai silīcija ieleja?

Pagājušajā gadā, klausoties bērnu un ģimenes lietu ministra Ainara Baštika Latvijas pašvaldību kongresā izteikto aicinājumu veidot pie mums silikona ieleju, nodomāju, ka tas saistīts ar ministrijas darbības mērķiem. Toreiz vēl nospriedu, ka laikam jau ministrs tādējādi saredz gan ģimeņu saskaņas pieaugumu, gan demogrāfiskās situācijas uzlabošanos.

Latvijas ģimenēm par sliktu nevarētu nākt arī šīs ar silikona izmantošanu saistītās medicīnas nozares ekonomiskais uzplaukums, mūsu jaunizveidotajā ielejā uzapaļojot formas gan pašmāju, gan citvalstu daiļajam dzimumam. Neliela neizpratne mani sāka mākt pēc Lietišķās Dienas šāgada 1. augusta raksta (Katastrofāli trūkst inženieru, 1.VIII 2005) izlasīšanas. Tajā raksta autors runā par plānu katrā sevi cienošā valstī radīt savu Silikona ieleju, tālāk attīstot domu par tehnoloģiskajiem klasteriem. Raksta temats nez kādēļ galīgi nebija saistīts ar medicīnas, bet gan vairāk ar elektronikas nozari. Un visbeidzot, svētdienas Panorāmas (14.VIII 2005) sižets par Latvijas informāciju tehnoloģiju nozares pārstāvju un valsts premjera vizīti ASV viesa manī pilnīgu neizpratni par patieso Microsoft kompānijas darbības jomu. Līdz šim biju domājis, ka Bila Geitsa korporācija darbojas nevis plastiskās ķirurģijas, bet informāciju tehnoloģiju nozarē. Tomēr sižeta sākumā viennozīmīgi tika jautāts: Vai Latvijā iecerēts izveidot kaut ko līdzīgu Silikona ielejai Kalifornijā?. Sižets arī atspoguļoja Bila Geitsa ieceri Turcijā izveidot jaunu Silikona ieleju, līdzīgu tai, kas atrodas Nevadā. Visi mani cītīgie mēģinājumi pēc minētā raidījuma internetā sadzīt jel mazākās pēdas Kalifornijā eksistējošai Silikona (angliski - Silicone) ielejai līdz šim ir beigušies nesekmīgi. Augsto tehnoloģiju nozarē kopš 1971.gada plaši pazīstams ir kļuvis termins Silīcija ieleja (angliski - Silicon Valley), kurš kļuva plašāk zināms saistībā ar pasaulē pirmo mikroprocesoru izveidi, izmantojot ķīmisko elementu silīciju. Tā nu negribot nākas secināt, ka masu mediji laikam būs pieļāvuši neprecizitāti ielejas nosaukuma latviskojumā. Neziņā joprojām esmu tikai par to, ko īsti pirms gada bija domājis cienījamais valdības pārstāvis - ieleju silikona vai silīcija izmantošanas nozarei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits