Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Sorosa fondam Latvijā - pieci gadi

Latvija 1992.gada 25.jūnijā pievienojās amerikāņu miljonāra Džordža Sorosa labdarības fondu tīklam, kas tika izveidots 1987.gadā, bet pašlaik aptver 25 valstis. Sorosa fonda - Latvija (SFL) darbību koordinē izpilddirektore (no dibināšanas līdz 1996.gada jūnijam - Vita Matīsa, pašlaik - Vita Tērauda) un 8 cilvēku liela valde.

«Mūsu fonda darbības pamatā ir no filozofa Karla Popera pārņemtā ideja par atvērto sabiedrību,» Dienai teica SFL izpilddirektores vietnieks programmu jautājumos Guntis Kalniņš. «Pamatprincips: cilvēks dzīvo tiesiskā, uz demokrātiskiem pamatiem būvētā valstī, kur ir jānodrošina domas un informācijas brīvība, kā arī likuma vara.» Šī ideja tiek iemiesota gan reģionālajās programmās, kas ir līdzīgas visās valstīs, kur darbojas fondu tīkls, gan specifiskās nacionālajās programmās. «Jebkurai institūcijai ir vairāki attīstības posmi: uzbūves un iedvesmas periodam seko procesa periods. Ir jābūt līdzsvaram starp šiem elementiem, un SFL šo stabilitāti ieguva jau 1994. - 1995.gadā,» - tā V.Matīsa. «Mums ir liela pieredze, neapšaubāms pluss - mums ir arī nauda,» paskaidroja G.Kalniņš. Sorosa fondos visā pasaulē dažādiem mērķiem ik gadu tiek izlietoti 300 miljonu USD. Pēc G.Kalniņa informācijas, Latvijā kopš SFL dibināšanas ieguldīti 16,5 miljoni USD. Piemēram, 1995.gadā SFL operējis ar 4,8 miljoniem USD, 1996.gadā - ar 4,5 miljoniem USD. Liela SFL līdzekļu daļa atvēlēta izglītības programmām. Piemēram, 1996.gadā šiem mērķiem (semināriem skolotājiem, palīdzībai apdāvinātajiem bērniem) izdots 31% no SFL nacionālā budžeta. Pilsoniskās sabiedrības veicināšanas programmām (etniskās saskaņas stiprināšanai, nevalstisko organizāciju veidošanai) pagājušogad izlietoti 24%, informācijas tehnoloģijas izstrādei, bibliotēkām un izdevējdarbībai - 23%, mākslai un kultūrai - 17%, pārējām programmām - 5% SFL līdzekļu. Lielāko projektu daļu izstrādājuši ar SFL nesaistīti cilvēki, fonds tikai sniedzis piešķīrumus un pārraudzību. SFL vadība fonda ieguldījumu vidū atzīmē līdzdalību Zviedrijas Ekonomikas augstskolas projektā (SFL šim mērķim piešķīris 2 miljonus USD), izglītības atbalsta programmās, kā arī nevalstisko organizāciju centra Rīga dibināšanā. Pašlaik SFL sniedz atbalstu, piemēram, periodisko izdevumu datu bāzes veidošanā un jaunas angļu - latviešu vārdnīcas izstrādē. SFL 5 gadu jubilejas svinības pieskaņotas Dž.Sorosa vizītei Rīgā 5. un 6.oktobrī. Paredzams, ka šajā laikā Nacionālās bibliotēkas skatlogos tiks izstādītas grāmatas un elektroniskie materiāli, kuru tapšanu atbalstījis SFL. Oktobrī Rīgā būs aplūkojama arī Dž.Sorosa sponsorēto dokumentālo filmu kolekcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits