Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Uz ekrāniem nonāk Kremļa daļēji finansēta mākslas filma par Krievijas opozīciju

Ceturtdien uz ekrāniem nonāks Kremļa daļēji finansēta mākslas filma, kurā attēloti protesti pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Filmā, kas balstīta uz rakstnieka Sergeja Minajeva romānu Duhless (vārdu spēle, kas radīta, apvienojot jēdzienus krievu un angļu valodā, un tulkojama kā Bezdvēselisks), stāstīts par ciniska baņķiera iepazīšanos ar jaunu protestētāju, kurai ir krasi atšķirīgi uzskati par uzņēmējdarbību un politiku. "Vai tu neredzi, ka viss, kas notiek šajā valstī un visā pasaulē, ved uz totalitāru režīmu?" viņa jautā galvenajam varonim. "Vai tu tā saki tāpēc, ka tā patiešām domā, vai arī tas ir PR triks?" viņš novīpsnā. "Ko šis režīms tev nodarījis?"

Filmu daļēji finansējis valsts Kino fonds, kura mērķis ir atbalstīt patriotisku filmu veidošanu, turklāt tajā spēlē aktrise Marija Koževņikova, kas tagad kļuvusi par parlamenta deputāti, pārstāvot valdošo partiju Vienotā Krievija.

Filmā attēlota protestētāju grupa, kurā daudzi saskata līdzību ar skandalozo mākslinieku apvienību Voina (Karš). Gaidāmajā kinolentē redzamie protestētāji ar lāzeru projicē uz kāda no Maskavas debesskrāpjiem milzīgu dolāra zīmi un piedauzīgus zīmējumus. 2008. gadā īstā Voina akcijā uz Krievijas valdības ēkas ar lāzeru tika attēlots galvaskauss ar sakrustotiem kauliem, bet pagājušajā gadā uz viena no Sanktpēterburgas paceļamajiem tiltiem, kas atrodas iepretim Krievijas Federālā drošības dienesta vietējai ēkai, grupa uzzīmēja milzīgu vīrieša dzimumlocekli.

Tajā pašā laikā filmas producents Fjodors Bondarčuks daudzus pārsteidzis, parakstot vēstuli ar lūgumu atbrīvot trīs notiesātās pankgrupas Pussy Riot dalībnieces. Filmas uzņemšana tika pabeigta pirms Pussy Riot skandāla. "Tā tikai attēlo šodienas īstenību, un tas ir tikai dabiski, ka filma cenšas attēlot sabiedrību šķērsgriezumā," norādīja režisors Romāns Prigunovs.

Jaunā kinolente balstīta uz Minajeva 2006.gada romāna Duhless motīviem, taču filmā vairāk uzsvērta tieši protestētāju darbība. "Filma pievēršas jaunākajiem notikumiem daudz vairāk nekā grāmata, jo tur ir mītiņi, kreiso uzskatu paudēji un protesti," sacīja Prigunovs. "Tā neapšaubāmi ir mūsdienu spogulis."

Protestētāji galvenokārt attēloti negatīvā gaismā. Filmā tie nav pārliecināti par saviem mērķiem un labprāt ķeras pie vardarbības. Nav arī tieši norādīts, ka tie vēršas pret Putinu, taču kādā ainā galvenais varonis Makss narkotiku reibumā redz vīziju, kurā politiķis supervaroņa tērpā lido augstu debesīs. Septembrī Putins veica ekoloģiskās pašreklāmas akciju, kuras laikā viņš ar motodeltaplānu "mācījis" baltajām dzērvēm lidot uz siltajām zemēm.

Producents Pjotrs Anurovs norāda, ka filmas saistība ar nesenajiem notikumiem Krievijā esot tikai sakritība. "Sagadījās tā, ka daudz kas no filmā attēlotā pēdējā laikā patiešām notiek - protesti uz barikādēm un Vladimirs Putins, kas kā Supermens lido pār valsti," viņš teica. "Manuprāt, tā ir kļuvusi vēl aktuālāka, nekā būtu tad, ja mēs to būtu uzņēmuši pirms trijiem vai četriem gadiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits