Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

WikiLeaks: Starp Krieviju un Izraēlu pastāv slepenas militāras vienošanās

Interneta vietne WikiLeaks publicējusi materiālus, no kuriem izriet, ka Izraēla un Krievija noslēgušas slepenu apmaiņas ar militārajiem kodiem darījumu. Par šādu vienošanos iet runa Savienoto Valstu izlūkošanas kompānijas Stratfor materiālos, kas izvietoti WikiLeaks.

Vienā no vēstulēm Stratfor darbiniece Reva Bhalla raksta, ka Krievija piešķīrusi Izraēlai zenītraķešu kompleksu Tor-M1, kas piegādāti Irānai, kodus, pretim pirms kara Dienvidosetijā saņemot Gruzijai pārdoto Izraēlas bezpilota lidaparātu (BPLA) kodus. Pateicoties šim darījumam, Krievija kara laikā veiksmīgi neitralizēja Gruzijas BPLA.

Kā raksta R. Bhalla, šo informāciju viņa saņēmusi no kāda Meksikas militārā analītiķa, kurš, to, savukārt, uzzinājis no viena kolēģa. Šis cilvēks pastāstījis, ka 2008. gada jūlijā Gruzija vērsusies pie Meksikas kompānijas Idra, kas nodarbojas ar bezpilota lidparātu ražošanu. Gruzija it kā vēlējusies iegādāties Idra ražotos BPLA, jo tās amatpersonas zinājušas, ka Krievijas rīcībā ir tai piederošo BPLA kodi.

Pēc R. Bhallas avota vārdiem, Gruzija piedāvājusi par bezpilota lidaparātiem „jebkuru cenu”, jo jau jūlijā zinājusi par drīzumā gaidāmo karu. Bez BPLA, Gruzija tāpat vēlējusies iegādāties divus helikopterus Bell un 10 tūkstošus NATO standarta patronu, jo tās armijas rīcībā esošo Ķīnā ražoto patronu šaušanas attālums bijis pārāk mazs.

R. Bhallas vēstulē tāpat pieminēts nenotikušais Krievijas zenītraķešu kompleksu S-300 pārdošanas Irānai darījums (vēstules rakstīšanas laikā vēl turpinājās sarunas par kompleksu pārdošanu). Pēc Stratfor informācijas, šis darījums šķiet maz ticams, tāpat vēstulē uzsvērts, ka kopš laika, kad 2000.gadu sākumā Krievija pārdeva S-300 Grieķijai, Turcijai izdevās uzlauzt šo kompleksu kodus un apmainīties ar informāciju ar Izraēlu, lai S-300 piegāžu Irānai gadījumā tās rīcībā būtu informācija par šiem kompleksiem.

ASV privātās izlūkošans kompānijas Stratfor iekšēja sarakste internetā tika izvitota 27.februārī, drīz pēc tam, kad kompānijas datu bāzei piekļuva hakeri no grupas Anonymous. WikiLeaks ir apsolījis publicēt vairāk nekā piecus miljonus Stratfor elektronisko vēstuļu, kas rakstītas periodā no 2004. līdz 2011. gadiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits