Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Islāma valsts apstiprina Bagdadi nāvi

Teroristu grupējums Islāma valsts apstiprinājis tās līdera Abu Bakra el Bagdadi nāvi ASV īpašo uzdevumu vienības operācijā Sīrijā.

Grupējums tā propagandas atzara Al Furqan izplatītā audiovēstījumā arī paziņo par viņa pēcteča iecelšanu, par kuru kļuvis Abu Ibrahims el Hašemi al Kuraiši, aicinot grupējuma sekotājus zvērēt uzticību jaunajam līderim.

“Mēs sērojam par tevi - ticīgo komandieri," audiovēstījumā apliecināja Abu Hamza el Kuraiši, kurš tika pieteikts kā grupējuma runasvīrs.

Grupējums arī apstiprināja, ka nākamajā dienā pēc Bagdadi nāves nogalināts grupējuma iepriekšējais runasvīrs Abu Hasans el Muhadžirs.

48 stundu laikā pēc Bagadi nāves sasaukta grupējuma augstākā lēmējinstitūcija.

"Pēc tam, kad bija apstiprināts, ka šeihs Abu Bakrs el Bagdadi gājis bojā mocekļa nāvē, nekavējoties tika sasaukta šūras padome, un svēto karotāju vecajie vienojās par aizstājēju,” norādīja grupējums.

Par to, ka Bagdadi gājis bojā, svētdien Baltajā namā oficiāli paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps.

"Islāma valsts" runasvīrs Trampu nodēvēja par "traku veci" un brīdināja ASV, ka grupējuma atbalstītāji atriebs Bagdadi nāvi.

"Nepriecājies, Amerika," viņš brīdināja. "Jaunais izraudzītais liks jums aizmirst šausmas, ko esat pieredzējuši, un liksies, ka Bagdadi dienu sasniegumi bijuši saldi."

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien paziņoja, ka Bagdadi ASV spēku uzbrukuma laikā Sīrijas ziemeļrietumos uzspridzinājies, detonējot spridzekļu vesti, un viņa ķermenis sprādzienā sakropļots, bet analīzes ļāvušas identificēt Islāma valsts līderi.

ASV bruņotie spēki Bagdadi apglabājuši jūrā. Islāma valsts vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Sīrijas kurdiem bija izšķiroša loma ASV vadītajā militārajā operācijā Sīrijā, kuras rezultātā tika sakauts Islāma valsts "kalifāts".

Gan rietumvalstis, gan Sīrijas kurdi pauduši bažas, ka līdz ar Turcijas uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos tiek sekmēta Islāma valsts atdzimšana.

Sīrijas kurdu spēku vadība prognozējusi, ka Islāma valsts kaujinieku pagrīdes grupas centīsies atriebt sava līdera nāvi.

ASV vadītās koalīcijas spēki el Bagdadi pēdas dzinuši vairākus gadus, un pēdējo gadu laikā par viņa nāvi ziņots vairākkārt, bet iepriekš šīs ziņas nav apstiprinājušās. Savulaik Vašingtona izsludināja atlīdzību 25 miljonu dolāru apmērā par informāciju, kas ļautu noteikt Islāma valsts līdera atrašanās vietu.

Džihādistu grupējuma līdera nāve Trampam nes jūtamu atvieglojumu, jo pēdējā laikā viņš asi kritizēts par lēmumu atvilkt ASV spēkus no Sīrijas, kas radījis bažas par Islāma valsts atdzimšanu un pārgrupēšanos.

pievienota 2.-8.rindkopas 

 

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Kas ir mainījies?
CIP
C
Neiesakam uz Ziemassvētkiem doties uz ASV,vai kādu citu lielu valsti. Jo bārdaiņi ar dvieļiem uz galvas,jau kaļ atriebības plānus !!!
StulbumaCentrs
S
Ja jau daudzi raksta, ka Islāma valsts ir ASV biznesa projekts, nav brīnums, ka ātri rodas nākošais vadītājs. Kas ir bijis Bagdadi, neviens droši nezina. Tāpat kā bin Ladens, varbūt vienkārši izmantotas šo cilvēku pases. Kopīgais abiem ir tas, ka tos varonīgi [bez tiesas un nepiesakot karu] nogalina esošu prezidentu pārvēlēšanas kampaņu sākumposmā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits