Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 9. jūnijs
Ligita, Gita

Islāma valsts iegūst jaunas teritorijas Irākas rietumos

Teroristiskais grupējums Islāma valsts piektdien iekarojis jaunas teritorijas Irākas rietumu provincē Anbārā, kur pēdējās nedēļās valdības karaspēks veica lielu pretuzbrukumu ekstrēmistu kaujiniekiem.

Džihādisti kontrolē Anbāras provinces galvaspilsētas Ramādī centru un ziemeļu daļu, pavēstīja drošības spēku pārstāvis.

"Šī ekspansija notika pēkšņas armijas spēku atvilkšanas dēļ no šīm teritorijām," pastāstīja kāda amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Tiek ziņots, ka islāmisti jau sagrābuši valdības ēku kompleksu pilsētas centrā.

No jaunu teritoriju sagrābšanas Ramādī, kas atrodas 110 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes, džihādistus cenšas atturēt vietējo cilšu karotāji.

Šķiet, ka uzbrukumam nav bijuši nozīmīgi panākumi.

Anbāras vietējās padomes pārstāvis Hamids al Hašems iepriekš šonedēļ sacīja, ka Islāma valsts ekspansija provincē ir saistīta ar to, ka kaujiniekiem ir brīvi pieejami piegādes ceļi no Sīrijas un viņu galvenā atbalsta punkta Irākā - Mosulas.

Džihādistu pēdējie iekarojumi parāda, ka Islāma valsts, par spīti Irākas valdības atkārtotajiem centieniem savaldīt radikālo sunnītu grupējumu, joprojām ir grūti uzvarams spēks.

Kopš no Al Qaeda atšķeltais grupējums pagājušajā gadā sāka strauju ofensīvu, Islāma valsts ieņēmusi plašas sunnītu apdzīvotās teritorijas Irākas ziemeļos un rietumos. Grupējums kontrolē arī plašus apgabalus kaimiņvalstī Sīrijā.

Sīrijas režīma militārās lidmašīnas piektdien bombardēja senās pilsētas Palmīras apkaimi, mēģinot bloķēt Islāma valsts virzīšanos uz turieni, ziņo novērotāju grupa.

Organizācija The Syrian Observatory for Human Rights vēsta, ka tikmēr Palmīrā, kas ir viena no Sīrijas slavenākajām vēsturiskajām vietām, notika sadursmes starp grupējumu un valdības spēkiem.

UNESCO izteikusi satraukumu par islāmistu tuvošanos Palmīrai, jo tā ir iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojuma vietu sarakstā. Islāma valsts kaujinieki pēdējos mēnešos izdemolējuši un izlaupījuši vairākas Irākas vēsturiskās vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits