Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
"Ziņojums neatspoguļo ANO ģenerālsekretāra viedokli," Ņujorkā norādījis ANO pārstāvis

ANO komisijas ziņojums: Izraēla izvērš aparteīda režīmu pret palestīniešiem

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Rietumāzijas Ekonomikas un sociālo lietu komisijas jaunākajā ziņojumā Izraēla apsūdzēta par aparteīda režīma - rasistiskas diskriminācijas - pret palestīniešiem īstenošanu. Šis ir pirmais gadījums, kad kādā ANO ziņojumā tas izteikts tik nepārprotami, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Komisijas pārstāvis Rima Halafs paudis, ka šis ir pirmais šāda veida ziņojums no ANO puses, kas "skaidri un atklāta secina, ka Izraēla ir rasistiska vasts, kas izveidojusi aparteīda sistēmu, lai vajātu palestīniešu tautu". Halafs paudis, ka ziņojums tapis pēc komisijas 18 dalībvalstu pieprasījuma un izstrādāts, nekonsultējoties ar ANO sekretariātu.

Ziņojumā pausts, ka tas tapis, pamatojoties uz zinātnisku pētniecību un pārliecinošiem pierādījumiem, ka Izraēla vainojama aparteīda noziegumos, taču arī norādīts, ka "tikai starptautiskā tribunāla atzinums šādu novērtējumu padarītu patiešām autoritatīvu".

Pētījumā raksturots, ka Izraēlā palestīnieši sadalīti četrās grupās - Palestīnas pilsoņi Izraēlā, palestīnieši Austrumjeruzalemē, palestīnieši Rietumkrasā un Gazas joslā, kā arī palestīnieši trimdā un bēgļu gaitās -, katrai no grupām nosakot "atšķirīgus likumus, politiku un praksi". ANO Rietumāzijas Ekonomikas un sociālo lietu komisija cer, ka ziņojums izvērsīs tālākas diskusijas par šo problēmu cēloņiem un risinājumiem.

Izraēlas Ārlietu ministrijas pārstāvis ziņojumu un tajā paustos apgalvojumus pielīdzinājis antisemītiskai nacistu propagandas publikācijai.

ANO augstākā vadība norobežojas no ziņojumā paustā. "Ziņojums neatspoguļo ANO ģenerālsekretāra [Antonio Gutereša] viedokli," Ņujorkā norādījis ANO pārstāvis.

Amerikas Savienotās Valstis, kas ir Izraēlas sabiedrotās, paudušas sašutumu par ziņojumu.

"ANO sekretariāts rīkojās pareizi, norobežojoties no šī ziņojuma, taču ir jāsper nākamais solis un ziņojums jāatceļ pavisam," norādījis ASV vēstnieks ANO Nikki Halijs. To, ka pētījumu nav apstiprinājis ANO ģenerālsekretārs, uzsvēris arī Izraēlas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

"Mēģinājums aptraipīt un nepatiesi apzīmogot vienīgo patieso demokrātiju Tuvajos austrumos, radot nepatiesas analoģijas, ir nicināmi un kliedzoši meli," izteicies Izraēlas vēstnieks ANO Denijs Danons.

Ziņojuma autori ir bijušais ANO cilvēktiesību pētnieks palestīniešu teritorijās Ričards Falks un Dienvidu Ilinoisas Universitātes politikas zinātņu profesore Virdžīnija Tileja. Falks pirms aiziešanas no amata 2014.gadā asi izteicās par Izraēlas nepieņemamo politiku, ko raksturo "koloniālisms, aparteīds un etniskā tīrīšana". Viņš jau iepriekš no ASV saņēmis nopēlumu par neobjektivitāti pret Izraēlu.

Top komentāri

pārdomām
p
Un ko par to saka Latvijas Valdība , un konkrēti Latvijas ĀM ? Neko nesaka, aste kājstarpē iežmiegta,un gaida pavēles. Ko Saimnieks teiks.Jo Latvija nepieder Latvijas iedzīvotājiem. To Jums pateiks Gerherds&CO.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
PALESTĪNAS TERITORIJA IR SENA EBREJU TERITORIJA ! UN MUSLIMI IR TIKAI OKUPANTI,TĀPAT KĀ KRIEVI !
Jozefs
J
Zidu nekaunibai nav robezu. Tikai tagad, ar laika skatijumu uz vesturi var saprast un izprast, kapec Adolfs Hitlers, pats budams zidu tautibas parstavis, meginaja atbrivot Eiropas kontinentu no zidem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits