Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV koalīcija aptur militārās operācijas Irākā

ASV vadītā koalīcija, kas izveidota cīņai džihādistu grupējumu Islāma valsts, ceturtdien paziņoja, ka aptur militārās aktivitātes Irākā, lai fokusētos uz sava personāla aizsardzību.

"Globālā koalīcija cīņai pret Islāma valsti šobrīd ir apturējusi militārās aktivitātes Irākā, lai fokusētos uz Irākas bāzu, kurās izvietots koalīcijas personāls, aizsardzību," alianse pavēstīja tviterī.

"Aktivitāšu vidū, kas tiek apturētas, ir apmācības ar partneriem un atbalsts viņu operācijām pret Islāma valsti," teikts paziņojumā.

Pārējās aktivitātes turpināsies ierastajā gaitā, arī attiecībā uz pretdarbību Islāma valsts kaitīgajai propagandai, stabilizāciju un Islāma valsts finansēšanas nepieļaušanu".

Irāna trešdien veica ballistisko raķešu triecienu divām bāzēm Irākā, kur izvietoti ASV karavīri, Irānai šādi atbildot uz piektdien notikušo ASV gaisa spēku triecienu Irākā pie Bagdādes lidostas, kurā tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Irānas Revolucionārās gvardes vienības Kudsas spēki komandieris ģenerālis Kasems Sulejmani un Irākas militārā grupējuma Hashed al Shaabi (Tautas mobilizācijas spēki) vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

ASV trieciens bija vērsts pret ietekmīgo Irānas ģenerāli Sulejmani un tika īstenots pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma.

Solejmani mani bija arhitekts Irānas reģionālajai politikai, mobilizējot kaujiniekus Irākā, Sīrijā un Libānā, arī karam pret Islāma valsti. Irākas Tautas mobilizācijas spēki, ko pamatā veido šiītu kaujinieki, bija viens no svarīgākajiem irākiešu grupējumiem operācijās pret Islāma valsti Irākā.

Islāma valsts vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Islāma valsts cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Top komentāri

skats no malas
s
Jādibina neatkarīga Kurdu republika, apvienojot visas kurdu vēsturiski apdzīvotās teritorijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits