Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +22 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Džihādistu izraktajos tuneļos Mosulā atrasti seni asīriešu gravējumi

Turpinoties kaujai par pilnīgu Mosulas atgūšanu Irākas valdības spēku kontrolē, arheologi veikuši būtisku atklājumu, kas dīvainā kārtā, visticamāk, nebūtu noticis, ja Mosulu nebūtu okupējuši džihādisti. Proti, arheologi atgūtajās Mosulas teritorijās vērtīgus gravējumus, pazemes templi un, iespējams, ieeju pilī, atraduši tieši teroristu grupējuma Islāma valsts izraktos pazemes tuneļos, kas paredzēti, lai slēpti pārvietotos vai nepieciešamības gadījumā bēgtu, vēsta The Guardian.

Rietumvalstu arheologiem pašlaik pieejamas vien ne pārāk labas kvalitātes fotogrāfijas, kuras atsūtījuši Irākas kolēģi, taču redzams, ka tuneļos uzieti gravējumi, kas ataino priesterus un reliģiskas ceremonijas. Minētie tuneļi izrakti zem paugura, kas bojāts 2014.gadā, džihādistiem uzspridzinot 12.gadsimta mošeju. 

Tāpat, iespējams, uzieta ieeja līdz šim nezināmā templī, kas varētu būt datējams ar 5. vai 6.gadsimtu pirms mūsu ēras. Britu muzeja eksperti uzskata, ka Islāma valsts kaujinieki, veidojot savu tuneļu sistēmu, izrakušies cauri gadsimtiem senam kultūrslānim un atdūrušies pret pamatiezī izkaltu templi.

"Līdz šim esam redzējuši tikai sliktas kvalitātes fotogrāfijas, taču tajās redzamais ir patiesi aizraujošs. (..) Gravējumu reljefi ir unikāli, tiem ir īpašības, kuras citviet nekad neesam redzējuši, gravējumi nemaz neatgādina labi zināmās asīriešu ēras medību un dzīru ainas, kuras atrodas Britu muzejā," atradumu komentējis muzeja eksperts Sebastiens Rejs, kurš ir arī Irākas kultūrvēsturiskā mantojuma Ārkārtas menedžmenta programmas vadošais arhitekts. Viņš uzskata - nav šaubu, ka Irākas arheologi ir uzgājuši kaut ko patiesi nozīmīgu, turklāt paveikuši to, strādājot bīstamos apstākļos - tuneļi bieži vien nav pienācīgi nostiprināti un var iebrukt jebkurā brīdī.

Tikmēr Irākas armijai arī vēl priekšā sīvas kaujas - kaut atgūtas pašpārvaldes ēkas un nozīmīgi tilti pār Tigras upi, Mosulas vecpilsētā aizvien nocietinājušies džihādisti, turklāt tur šauri ielu dēļ nebūs iespējams izmantot bruņutehniku

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zelenskis: Krievija nav gatava taisnīgam mieram

Krievija un tās vadība šodien nav gatava taisnīgam mieram, un to apstiprina diktatora Vladimira Putina šīs nedēļas paziņojums, kurā viņš pieprasa Ukrainas teritorijas, svētdien sacīja Ukrainas prezi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits